De voorzitter van DA’91, Angelic Del Castilho, zegt deze dagen allerter te zijn dan normaal voor wat betreft de wijziging van het kiesstelsel. Iedereen zou zich goed moeten kunnen voorbereiden op deze verandering. “Voor maart van dit jaar zou duidelijk moeten zijn hoe de kiesregeling zou worden aangepast”, merkt Del Castilho op. Zij voegt toe dat haar partij voorstander is van het landelijk evenredigheidssysteem. “Want dat blijkt uit de uitspraak van het constitutioneel hof, dat deze vorm het systeem is voor onze samenleving.”
Volgens Del Castilho is dit een eerlijke en rechtvaardige manier om personen te kiezen die de burger vertegenwoordigt op alle niveaus van bestuur. In mei van dit jaar was er een persconferentie samen met andere partijen die voorstander zijn van deze route. “En nu is er een petitie gelanceerd waar elke Surinamer wordt opgeroepen om deze petitie voor one person, one vote, one value te tekenen.”
Elke stem even zwaar
Het komt erop neer dat binnen deze zienswijze elke stem even zwaar weegt en elke burger overal op iemand kan stemmen. “Dat wij niet meer verdeeld worden in hokjes en gebieden waarbinnen je beperkt bent waarop en voor wie je kan stemmen. Je kan je stem ten behoeve van een groter geheel laten horen en dat betekent dat je stem ook meer kracht en waarde heeft om de verandering die je wil vorm te geven.” Del Castilho benadrukt, dat het niet meer alleen gaat om te stemmen voor je district. “Maar voor je hele land”, licht zij toe.
Uitspraak
Verder geeft de partijvoorzitter aan, dat DA’91 zich er niet in kan vinden dat er verschillende commissies zijn opgericht. “Er zijn voorstellen gedaan waar DA’91 zich absoluut niet in kan vinden. Zij gaan allemaal voorbij aan de uitspraak van het Constitutioneel Hof en dat kunnen wij niet accepteren. We moeten de rechtsstaat in ons land blijven erkennen.” Del Castilho haalt als tweede punt aan, dat de voorstellen verder alleen in het belang zijn van de huidige coalitie.
Onrechtvaardig
Del Castilho: “Het is bewezen dat het systeem onrechtvaardig is, ook naar de binnenlandbewoners. Want als het rechtvaardig was, dan waren er in het binnenland reeds grote veranderingen opgetreden.”. Zij geeft als voorbeeld de wegen van Brokopondo die zeer slecht begaanbaar zijn. Toch zegt Del Castilho tegenstand te merken tegen dit systeem. “Verder zijn de mensen nog steeds niet in staat om in hun eigen behoeften te voorzien, denk aan werkgelegenheid, de mensen hun milieu.” In verband met laatstgenoemde wijst zij op het huidige drinkwaterprobleem dat de mensen bezighoudt. Daarom roept Del Castilho de bevolking op om de petities voor ‘one person, one vote, one value’ te ondertekenen.
Volksverhuizingen
Iets anders wat Del Castilho aanhaalt zijn “rare zaken die spelen in de aanloop naar de verkiezingen”. Zij spreekt van “volksverhuizingen die worden ingezet ervan uitgaande dat men zal vasthouden aan het districtenstelsel en dat op die manier de uitslag van de verkiezingen beïnvloed wordt door de volksverhuizingen. Wij roepen op dat de staat hiertegen beschermt en dat alle instituten die hiermee belast zijn deze zaken goed onder de loep nemen.”
Del Castilho pleit voor beschermende maatregelen die ervoor zorgen dat dit soort verhuizingen niet kunnen plaatsvinden. “Ik roep ook de burgers op om niet mee te werken aan dit soort verhuizingen en dat als zij dit soort administratieve massale verhuizingen merken, dat zij dat doorgeven. Want dit is in strijd met eerlijke democratie en een eerlijk speelveld voor de komende verkiezingen. En het zal alleen maar resulteren in nog meer vernietiging van onze samenleving.” De voorzitter van DA’91 besluit door de te stellen, dat “de mensen die zich hieraan schuldig maken niet het beste voor hebben met Suriname maar onze wetgeving proberen te ondermijnen en de mazen te zoeken voor hun persoonlijk belang.”
RB