“Zodra ik een hond zie over straat, probeer ik ze te aaien of iets liefs te doen”

Veel mensen houden van dieren en hebben dan ook een huisdier thuis. Vooral honden zijn geliefd. Maar in het land zien wij veel honden ook over straat, en veel burgers zijn daar toch wel bang voor. Een man zegt in gesprek met Dagblad Suriname, dat hij niet echt bang is voor de straathonden, maar wel voor de rashonden.

“Een beet van elke andere hond is gevaarlijk, maar ik durf het helemaal niet. Zolang ik een hond naar mij toe zie komen, neem ik een andere weg”, zegt de man. “Ik kan mij nog heugen toen ik jong was, liep ik met mijn zusje naar de winkel aan de Gravenstraat, en uit het niets kwam een hond en viel ons aan. Die hond had mijn zusje gebeten, maar gelukkig kwam een man met een steen en heeft ons geholpen. “De eigenaresse van die hond had haar poort vergeten dicht te doen, waardoor de hond over straat was, maar ik zag alleen bloed en mijn zusje gillen en huilen, werd getraumatiseerd.”

Een vrouw geeft aan dat zij niet echt bang is voor honden. Zij is een hondenliefhebster, maar is ook wel voorzichtig. “Ik heb tien honden thuis en ben lief en aardig tegen ze. Zolang je dat geef, krijg je het ook weer terug. Men zegt wat je geeft in het leven krijg je terug. Voor de honden die verdwaald over straat los zijn, heb ik wel een kleine angst, maar ik probeer toch eten te brengen voor ze en te helpen waar ik kan.”

Jonge kids zijn bang voor honden

Tijdens een gesprek met jonge kinderen in de leeftijd van vier tot tien jaar blijkt, dat zij wel bang zijn voor honden, het meest voor straathonden. Kelyen die vijf jaar is, geeft aan dat zij niet van honden houdt, want zij blaffen, bijten en rennen ook achter je aan. “Als ik met mijn moeder over straat loop kijk ik vaak uit als ik een hond zie en zodra  ik een zie, zeg ik mijn moeder gelijk om mij op te tillen. Mama heeft thuis voor mij een pup, zodat ik niet meer bang kan zijn, maar het gaat niet helpen. Die puppies zijn nog schattig, maar er is een verschil bij die grotere honden.”

“Mijn oma heeft mij geleerd: Je moet niet bang zijn voor honden, maar voor mensen”

Enkele jongeren geven aan dat zij angst hebben voor honden, anderen kijken er weer heel anders naar. Jaydon zegt, dat hij niet bang is voor straathonden, wel voor rashonden. Als ik zelf een rashond thuis heb is het wat anders, maar voor die honden die los lopen over straat wel.  Voor de straathonden ben ik niet echt bang, een hond gaat je niet zomaar bijten zolang je geen gevaar bent. Ik heb ook honden thuis en train ze met mijn vader. Zodra ik een hond zie over straat, probeer ik ze te aaien of iets lief te doen”, zegt Jaydon.

Dieren hebben ook gevoelens, zegt Jayden van zeven jaar. “Mijn zusje van vier is ook bang, maar ik praat vaak met haar. Mijn oma heeft mij geleerd: Je moet niet bang zijn voor honden, maar voor mensen.” 

error: Kopiëren mag niet!