SGES-directeur Fokké: “Ondanks herhaaldelijke waarschuwingen is er niets gedaan aan beveiliging Torengebouw” 

Ondanks diverse malen de autoriteiten te hebben gewaarschuwd dat derden zich oneigenlijk toegang verschaffen tot het gebouw  is er niets gedaan aan de beveiliging. Dit zegt Stephen Fokké, directeur van de Stichting Gebouwd Erfgoed (SGES), naar aanleiding van de gedurfde diefstal bij het “Torengebouw” aan het Onafhankelijkheidsplein. Daarbij zijn delen van koperenbeplating van de koepel van het gebouw gesloopt en meegenomen. De diefstal is door het Avondblad De West ontdekt en zaterdag gemeld bij de SGES. 

SGES-directeur Fokké is de site-manager van de historische binnenstad van Paramaribo. De historische binnenstad staat sedert 2002 op de Wereld Erfgoedlijst van de UNESCO. Fokké noemt de diefstal bij het Torengebouw “vreselijk”. Het pand staat reeds enkele jaren leeg sedert het vertrek van het ministerie van Financien uit dit gebouw. Het is van het grootste belang, dat de koepel van de toren zo spoedig mogelijk weer waterdicht wordt gemaakt en per direct permanente manbeveiliging wordt ingesteld. Alle ramen van het gebouw dienen direct hermetisch te worden afgesloten. Ook zal er een inspectie moeten volgen wat er nog aan schade is aangericht. 

De SGES-directeur zegt, dat door het gapende gat in de koepel bij elke regenbui water naar binnen stroomt, waardoor de schade aan het gebouw alleen maar groter zal worden. 

Bijkomend gevaar luidklok

Op de Facebook-pagina van SEGS wordt gewezen op het bijkomend gevaar, dat de ijzeren ophanging van de luidklok uit 1839 sneller zal corroderen, waardoor de structurele integriteit van de ophanging in gevaar komt. Het risico is dat de bijna 400 kilo wegende luidklok, met een diameter van 80 centimeter, naar beneden kan storten, dwars door alle vloeren heen, wat een ramp zal betekenen. 

De luidklok is bevestigd pal onder de koepel en zit op een hoogte van ongeveer 30 meter.

De SGES meldt voorts dat uit de luchtfoto die De West in haar editie van zaterdag heeft geplaatst, gebleken is dat ook de koperen platen van de omloop van de balustrade gedeeltelijk zijn gestolen. Dit alles onder de neus van de bewakers van de omringende bebouwing. Niemand heeft iets opgemerkt! 

Eerder zijn de koperen leidingen en bekabeling van de airco installaties aan de buitenzijde van het pand gestolen alsook het bladlood op de dorpels van de raamkozijnen.

Via openstaande ramen aan de zijkant van het Torengebouw verschaffen onverlaten zich de toegang tot het pand. 

Bende koperdieven

Het is volgens SGES blijkbaar één en dezelfde persoon of bende die de binnenstad afloopt om koperen waterleiding- en airco installaties te stelen. Recentelijk is de bronzen buste van Johanna Schouten-Elsenhout voor het CCS gestolen, de bronzen gezichtjes op het Dankbaarheidsmonument op het Sivaplein en nu de koperen beplating van het Torengebouw.

SGES zegt te vrezen voor het antieke uurwerk in de toren, dat vroeger de officiële tijd van Suriname aangaf. “Als men in staat is het koperenwerk helemaal op de koepel te stelen, dan is men ook in staat het uurwerk te slopen”, aldus de EGES. Ze wijst erop dat afgezien van het Torengebouw, er meerdere monumentale panden in de binnenstad zijn die niet beveiligd zijn en die vrijelijk toegang verschaffen aan zwervers en junks. Dat er een groot gevaar bestaat is evident.

Noot DBS:

Het is zaak dat de autoriteiten per direct acties ondernemen om het Torengebouw voor nog grotere schade te behoeden. Het Torengebouw van het ministerie van Financiën is niet alleen een iconisch bouwwerk, maar staat internationaal bij de UNESCO symbool voor de historische binnenstad van Paramaribo. Internationaal vormt het gebouw het herkenningsgezicht van Paramaribo. De diefstal gaat ongetwijfeld niet voorbij aan de internationale aandacht, zo ook andere ontwikkelingen rond de historische binnenstad. Zo heeft de World Heritage Committee (WHC), de werkarm van de UNESCO  vorige week naar aanleiding van de brand van historische panden aan de Heerenstraat telefonisch contact opgenomen met de Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname (SGES) en haar bezorgdheid geuit. Met de diefstal bij het Torengebouw kan de Surinaamse overheid internationaal reputatieschade oplopen voor “laksheid” om het historisch en iconisch pand in het hart van de werelderfgoedsite Paramaribo beter te beveiligen en te beschermen tegen verval. De historische binnenstad van Paramaribo is niet iets van Suriname alleen, maar is van grote universele waarde voor de hele wereld. Zoals de piramiden van Gizeh in Egypte van grote universele waarde zijn voor de mensheid, zo is de historische binnenstad van Paramaribo ook universeel van grote waarde. Dat is het perspectief waar wij als Surinamers tegen onze historische binnenstad tegenaan moeten kijken! 

SS

error: Kopiëren mag niet!