Prigozhin omvergeworpen door overambitie
DOOR DUNCAN MIL

June 26, 2023 – De eerste gewapende opstand sinds de poging tot staatsgreep door de Sovjet-Unie in 1991 tegen Michail Gorbatsjov duurde minder dan 24 uur.

De opstand kenmerkte bittere rivaliteit tussen Yevgeny Prigozhin, de oprichter en leider van de Wagner-huurlingengroep, en de hoofden van het Russische leger – Sergei Shoigu, minister van Defensie, en Valery Gerasimov, chef van de generale staf.

De opstand begon met Prigozhin, die Shoigu en Gerasimov beschuldigde van “het vermoorden van tienduizenden Russische soldaten” als gevolg van hun rampzalige invasie van Oekraïne.

Prigozhins haat tegen Shoigu en Gerasimov kwam tot een hoogtepunt tijdens de slopende zes maanden durende strijd om Bakhmut in de Oekraïense regio Donetsk. Tussen november 2022 en mei 2023 kwamen maar liefst 10.000 Wagner-strijders om in Bakhmut.

Prigozhin ging tekeer tegen de militaire leiding in een bericht dat vrijdag rond 21.00 uur lokale tijd werd uitgegeven. “Dit is geen militaire staatsgreep. Het is een mars voor gerechtigheid’, zei hij.

De focus van de opstand werd al snel Rostov aan de Don, het hoofdkwartier van het zuidelijke commando van Rusland dat verantwoordelijk was voor de invasie van Oekraïne.

Zaterdagmiddag reed een konvooi van Wagner-voertuigen en -jagers over de M4-snelweg door de regio Voronezh. Het Institute for the Study of War meldt dat Wagner-troepen zeven Russische vliegtuigen hebben neergeschoten toen het leger het probeerde te onderscheppen. Het konvooi zette koers naar het noorden. Maar om 20.30 uur had Prigozhin een nieuw bericht.

“In een tijdsbestek van 24 uur hebben we het tot 200 km van Moskou gehaald”, zei hij in een spraakopname op Telegram. “Dit is het moment waarop bloed kan worden vergoten”, zei hij. Om dit te voorkomen, “draaien we ons konvooi om.”

Zondagochtend was Wagner terug uit Rusland naar bezet Oekraïne. De staatsgreep was voorbij.

error: Kopiëren mag niet!