Poll: Burgers zijn voor verbod op plastic tassen die niet meerdere keren gebruikt worden

Het is velen in de samenleving een doorn in het oog, al die overal gedumpte plastic zakjes en zakken. Vooral die vele kleine zwarte plastic zakjes afkomstig van vooral de kleine supermarkten. Met plastic tasjes vol boodschappen verlaten mensen vooral de lokale ‘snesi’s’. Dat doet de vraag rijzen waarom mensen niet met een eigen stoffen of dikke plastic zak naar de supermarkt gaan om daarin de boodschappen te doen? Dat is veel milieuvriendelijker. Maar, het algemene gebruik van die verfoeilijke plastic zakjes lijkt te zijn vastgeroest in de genen van supermarkteigenaren en hun clientèle.

Toch blijkt uit een recent gehouden poll op de website van Dagblad Suriname, dat het merendeel van de samenleving een verbod wil op plastic tassen en zakjes die niet meerdere keren worden gebruikt, zoals die zogenoemde supermarkt plastic zakjes, Van de 1.415 mensen die de poll hebben ingevuld, geven 1.166 mensen, 82 procent, aan voorstander te zijn van een dergelijk verbod. Slechts 249 stemmers (18 procent) blijkt er geen voorstander van te zijn.

Het is moeilijk om te zeggen of plastic tassen die niet meerdere malen kunnen worden gebruikt, moeten worden verboden. Er is veel te overwegen bij deze kwestie. Aan de ene kant produceren deze tassen afval, aan de andere kant kan een verbod leiden tot vervelende gevolgen voor verschillende bedrijven die erop vertrouwen, maar ook die ze produceren. Het zal een gedegen analyse van alle betrokken partijen vereisen om tot de juiste oplossing te komen.

Maar, feit is wel dat een verbod zeker zal leiden tot een afname van de hoeveelheid gedumpte plastic tassen en zakjes op straat, in trenzen en goten, op bermen, enzovoorts. Al dat gedumpte plastic vergaat niet en is een risico voor de biodiversiteit. Dieren en vogels die stukjes plastic binnenkrijgen kunnen dat niet verteren, met alle gevolgen van dien. 

Het laatste is hierover nog niet gezegd. Gelukkig zijn er al grotere supermarkten die eigen stoffen en/of plastic grote draagtassen hebben, tegen eventueel een klein bedrag. Dat is een goede aanzet om bij te dragen aan een schoon en veilig milieu.

PK

error: Kopiëren mag niet!