DNA-lid Harriët Ramdien: “Petitie rijstsector is wake-up call voor regering”

Het Assembleelid Harriët Ramdien (VHP) zegt, dat de petitie die stakeholders in de rijstsector vorige week woensdag door tussenkomst van de districtscommissaris van Nickerie aan president Chandrikapersad Santokhi heeft doen toekomen, bedoeld is als “wake-up call”. Het is niet bedoeld  om de president en zijn regeerteam de schuld in de schoenen te schuiven van de verslechterde situatie binnen de Surinaamse rijstsector. 

Ramdien is een van de Assembleeleden van het district Nickerie die de petitie aan de president heeft mede ondertekend. In de petitie, die vergezeld werd van meer dan 250 handtekeningen van padieboeren, rijstverwerkers en -exporteurs, en alle andere stakeholders en belanghebbenden in de sector, wordt de president met klem gevraagd onmiddellijk acties en maatregelen te ondernemen die de rijstsector voor verdere achteruitgang en ondergang moeten behoeden. 

Daarin wordt gesteld dat de rijstsector geruime tijd onder grote druk staat. De slechte infrastructuur en het decennialang verwaarlozen van het rijstonderzoeksinstituut ADRON met betrekking tot het ontwikkelen van goed zaaizaad, hebben de afgelopen tijden geleid tot zeer lage padieopbrengsten. 

Deze ontwikkelingen veroorzaken een drastische achteruitgang in de winstgevendheid van zowel producenten als verwerkers, waardoor het voortbestaan van de sector ernstig wordt bedreigd. Dat opzich heeft ook geleid tot een verslechterde concurrentiepositie op de traditionele exportmarkten.

Kurk Nickeriaanse economie

Desgevraagd zegt Ramdien, dat de rijstsector decennialang door het gevoerde beleid van achtereenvolgende regeringen verwaarloosd is geworden. Investeringen in, en onderhoud van vitale onderdelen van de sector is weggebleven. De huidige situatie van de sector is een verzwakte concurrentiepositie op de wereldmarkt van rijst, verminderde productie, hoge kosten en een verzwakte organisatiegraad. 

Het Assembleelid zegt als kind uit een gezin van een padieboer, zoals vele anderen in het district, het belang te onderkennen van de rijstsector voor de economie. Niet alleen voor het land als geheel, maar in het bijzonder voor de economie van het district. Duizenden gezinnen hebben zowel direct als indirect groot belang erbij dat de sector niet verloren gaat. Daarnaast vinden duizenden direct en indirect emplooi in de rijstsector. 

De sector is de kurk van de Nickeriaanse economie. Alles in het district staat en valt met de ontwikkelingen binnen de rijstindustrie. De rijstsector zorgt voor het hele land voor een stukje voedselzekerheid. Het zorgt voor deviezenbesparing en is bovendien een belangrijke deviezen inkomstenbron voor het land.

In de petitie aan de president zeggen de stakeholders in de sector dat het initiatief om de Platform Rijst in het leven te roepen, een goede is. Doch genomen besluiten en aanbevelingen worden nauwelijks opgevolgd door de relevante ministeries en instanties. Genoemd worden de ministeries van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Regionale Ontwikkeling en Sport, Financiën en Planning,, Economisch Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie, Openbare Werken en de instanties MCP (Multipurpose Corantijnproject) en het onderzoeksinstituut ADRON. Projecten gericht op de rehabilitatie van zowel de natte en droge infrastructuur dienen volgens de stakeholders versneld uitgevoerd te worden. 

De stakeholders vragen voorts dat de import van inputs ten behoeve van de sector vrijgesteld worden van invoerrechten. Die inputs zouden dienen te worden opgenomen op de lijst van nul-tarief van btw. Ook wordt gewezen op de beschikbaarstelling van “goedkoop kapitaal” ten behoeve van agro-productie. Ook bij de huidige inzaai voorzien de stakeholders een verdere verlaging van de inzaaicijfers.

SS

error: Kopiëren mag niet!