Op dinsdag 11 april 2023 kondigde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington DC aan, dat de vooruitzichten voor de wereldeconomie dit jaar zijn verslechterd als gevolg van een chronische hoge inflatie, stijgende rentetarieven en onzekerheden door de ineenstorting van twee grote Amerikaanse banken.
Het IMF stelde terstond zijn vooruitzichten voor de wereldwijde economische groei naar beneden bij. Het fonds voorziet thans een groei van slechts 2,8% voor dit jaar, een daling ten opzichte van de 3,4% in 2022 en de schatting van 2,9% voor 2023, die het in zijn vorige prognose in januari maakte.
De uitvoerende raad van het IMF daarentegen keurde op 22 december 2021 een arrangement van 36 maanden onder de Extended Fund Faciliy (EFF) met Suriname goed en stelde dat een “Staff Level” overeenkomst was bereikt over beleidsmaatregelen voor de afronding van de eerste review onder het EFF arrangement. Dit was in feite het laatste goede nieuws afkomstig uit Washington DC. We zijn nu langer dan een jaar verder en er zijn inmiddels meer dan 4 tranches gemist, welke de economie niet ten goede zijn gekomen, met als gevolg dat de waardedaling van de SRD dramatischere vormen heeft aangenomen.
Wat is het doel van de tranches? Waarom heeft Suriname zoveel tranches gemist? Waarom behoort de inflatie in Suriname tot een van de hoogste in de wereld? Hoe kan de monetaire stabiliteit die Suriname een decennium lang van 2000 – 2010 heeft ervaren teruggebracht worden? Dit zijn slechts een deel van de vragen die de samenleving thans bezighouden.
Openbare discussieavond vrijdag 7 juli
De NPS heeft daarom gemeend de samenleving uit te nodigen voor het bijwonen van de maandelijkse openbare discussieavond op vrijdag 7 juli 2023, om 19:00 uur in het partycentrum te Grundyari aan de J.E. Pengelstraat 77.
De inleider van de discussie is drs. Karel Eckhorst: Advisor to the IMF Executive Director for Brazil, Colombia, Dominican Republic, Ecuador, Haiti, Panama, Philippines, Suriname and Trinidad and Tobago.
De overige panelleden zijn drs. Silvano Tjong-Ahin en drs. Rosita Sobhie.
Het is belangrijk dat wij als Surinamers de koppen bij elkaar steken en brainstormen hoe de economie te herstellen en ervoor te zorgen dat ons land niet steeds in dezelfde valkuilen terechtkomt.
Paramaribo
NPS MediaTeam