Onbevoegd betreden van terrein hond heeft consequenties, “maar er gelden regels”


Recentelijk beet een hond een vrouw dood nadat zij een privéterrein betrad. Op social media waren hierover verschillende meningen. Hondentrainer Hendrik Gowrising, van Alpha K9 Dog Security, zegt dat we altijd naar de omstandigheden moeten kijken waaronder een hond een persoon bijt.

Hij maakt duidelijk, dat wanneer een hond over de schutting springt of op een andere manier de straat opgaat om iemand aan te vallen dat geen goede zaak is. “Zo een hond hoort niet thuis in de samenleving”, stelt Gowrising. “Want vandaag is het Jantje en morgen is het Pietje.” Gaat het er echter om, dat een persoon een door een hond bewaakt terrein betreedt en de hond komt in actie, dan is er sprake van “interactief gedrag” van de hond. “Want je betreedt het terrein van de hond”, licht de eigenaar van Alpha K9 Dog Security toe.  

Maar ook in dit geval gelden er volgens Gowrising regels. “De vraag is dan, wat doet de eigenaar?” Het is van belang om ook de rol van de eigenaar te bekijken wanneer een hond door iemand wordt aangevallen.

“Als je een terrein onbevoegd betreedt waar een hond waakt, dan is dat levensgevaarlijk, maar een eigenaar kan ook niet toekijken hoe een hond iemand toetakelt. Je moet te allen tijde ingrijpen, want voor hetzelfde geldt dat we als regel hanteren dat je elke rover mag doden. Gowrising stelt duidelijk dat dit geen goede zaak zou zijn, omdat mensen niet voor eigen rechter mogen spelen.

“Je mag het recht niet in eigen handen nemen”, geeft hij aan en wijst op het inschakelen van de bevoegde instanties en naleven van de geldende wetten om op een correcte manier om te gaan met dit soort omstandigheden.

RB

error: Kopiëren mag niet!