Delivery op de bromfiets – Een race tegen de klok

Hoewel delivery diensten van restaurants begon in de jaren ’50 in de Verenigde Staten, toen men pizza’s begon te leveren, zou het nog jaren duren voor de trend zich zou inzetten in Suriname. Sindsdien zijn er veel meer variëteiten van take-away voedsel gekomen om te laten bezorgen bij klanten.

In Suriname is het eigenlijk pas ontstaan in 2020 met het uitbreken van de Covid-pandemie. De restaurants waren gesloten en de mensen zijn toen creatief gaan denken. Deze noodzaak heeft ertoe geleid dat deze dienst in rap tempo is gegroeid. Echter hebben ze hun omzet niet gehaald.

Een restauranthouder gaf destijds aan Dagblad Suriname mee, dat hij maar 30% haalde van zijn normale omzet. Blij was hij niet, maar moest wel door blijven gaan om te voldoen aan zijn lening aflossingen aan de bank.

Gevaar op de openbare weg

Bestuurders van delivery-bromfietsen en -scooters proberen meestal de deadline voor een bezorging te halen, zoals vereist is door hun werkgever. Dit kan ertoe leiden dat ze extra risicovol rijgedrag vertonen door hard te rijden. Er is in ons land een toename van het aantal aanrijdingen door roekeloos rijgedrag. Hoewel de bedrijven die deze dienst leveren dat niet wensen, ligt het steeds aan de bestuurder van een bromfiets of scooter die een bezorging moet afleveren op een adres..

In 2019 waren er wereldwijd meer dan 1,35 miljoen verkeersdoden volgens de Wereldgezondheidsorganisatie. Deze cijfers omvatten niet alleen doden door bestuurders en passagiers, maar ook voetgangers, fietsers en motorrijders. Veel landen hebben geprobeerd deze cijfers te verminderen door aanrijdingen met dodelijke afloop te bestrijden via verstrekkingsprogramma’s en trainingen voor bestuurders.

In Suriname is geen sprake van een afname en dit is te wijten aan het feit, dat wegen geen fietspaden hebben en voetpaden zijn er ook niet. Ook is er de afgelopen jaren een toename geweest van het aantal voertuigen en bromfietseb zonder dat het wegennet werd uitgebreid. Vandaar niet alleen de aanrijdingen, maar ook de vele opstoppingen.

Kosten voor een levering

De kosten voor een levering worden meestal berekend op basis van de afstand tussen het restaurant en de locatie waar het voedsel wordt afgeleverd. Bij sommige restaurants kan de prijs variëren met de waarde van de bestelling, terwijl anderen een vast tarief hanteren. Sommige restaurants bieden ook gratis verzending als de bestelling een minimumwaarde bereikt.

De  grootste delivery-bedrijven in de wereld

De grootste delivery-bedrijven van etenswaren ten behoeve van restaurants zijn Deliveroo, Uber Eats, Grubhub en DoorDash in de VS. Postmates, Deliveroo, Foodpanda en Takeaway.com zijn ook grote spelers in Europa. Deze bedrijven leveren een breed scala aan maaltijden aan mensen die de hele dag door hun favoriete eten willen bestellen.

error: Kopiëren mag niet!