“We hadden al een thuis geregeld voor mevrouw Gopal, maar de Here heeft een betere huis voor haar”

Stichting Een Momentje Thuis maakte dinsdag 20 juni bekend, dat Asha Gopal is overleden. De stichting is op 21 september 2022 opgericht en houdt zich bezig met het voeden en begeleiden (waaronder geestelijke begeleiding) van mensen met een drugsverslaving. De voorzitter van de stichting is Izaak Leetz en de ondervoorzitter is zijn vrouw Nancy Leetz-Nathoenie. Asha werd al enige tijd door de stichting begeleid en was geen onbekende in de samenleving, doordat zij via de stichting bekendheid verwierf op social media. 

In een gesprek met Dagblad Suriname vertelt de ondervoorzitter wie Asha was en wat de stichting voor haar heeft betekend. Nathoenie: “Asha Gopal was een heel lieve vrouw, een gezellige vrouw, ze hield van lekker eten en ze was iemand die geen blad voor de mond nam. Ze hield van dansen en zingen. Ze hield van televisie kijken en dat was ook een van haar wensen. Een ding waarin ze heel goed was, is dat ze manipulerend kon zijn wanneer ze iets heel graag wilde. Ze heeft een heel zwaar verleden gehad, waardoor de manipulatie soms zichtbaar was, maar we namen haar niet kwalijk.”

Nathoenie geeft aan, dat zij niet exact kan aangeven hoe lang Asha op straat heeft geleefd. “Wat ik wel heb vernomen, is dat Asha 17 jaren geleden in een gelukkige relatie zat. Ze had een creoolse man waarmee ze heel erg gelukkig was en waarvan ze hield. Op gegeven moment raakte ze zwanger, maar haar man kwam op een of andere dag te overlijden. Ze kreeg een dochter en die hebben ze helaas van haar moeten afpakken. Haar dochter wordt nu 18 jaar. Na het overlijden van haar man ging het bergafwaarts met Asha. Ze belandde op straat, had geen huisvesting en het ging helemaal mis tot ze in de drugswereld terechtkwam.”

De stichting heeft getracht om haar te helpen met haar verslaving en haar van de straat weg te halen. Volgens Nathoenie had de stichting Asha zover gekregen om verschillende testen te doen bij de arts, zoals een alcohol test, drugs test, HIV test. “We hebben echt hier en daar met haar gelopen. We waren al zover. dat alles van haar in orde was gemaakt. Ze zou in een afkickcentrum geplaatst worden, waar zij 18 maanden zou blijven. Zelfs haar sociale steun zou in orde gemaakt worden. Tot het mis ging met haar en we gebeld werden dat ze zich zwakjes voelde op de begraafplaats waar ze verbleef en door omstanders naar het AZP (Academisch Ziekenhuis Paramaribo) werd gebracht. Vanuit het AZP werden we gebeld en hebben we de zaak overgenomen.”

“We hadden de verantwoordelijkheid over haar op ons genomen en gingen haar bezoeken en brachten schone kleren. Ze belandde op een gegeven moment op een afdeling in het AZP waar zij niet continu bezocht mocht worden. Wij mochten haar wel bezoeken. Daar ging het goed. Maar, ze liep tot twee keer toe weg. Toen ze weer buiten kwam is ze weer zwaar gaan roken. Het ging toen bergafwaarts, totdat ze overleden is. Dit betekent een klap en een zwaar verlies voor de stichting, want alhoewel ze koppig kon zijn, was ze toch een voorbeeld”, aldus Nathoenie.

Nathoenie stelt, dat Asha een populaire meid aan het worden was, dankzij Stichting Een Momentje Thuis. “Ze liet de samenleving openlijk zien wat ze wilde. Ze wilde namelijk van de straat. Ze wist ook dat men op haar ging letten. Ook maakte ze daarvan gretig misbruik. Doordat ze iedereen vertelde dat ze van Stichting Een Momentje Thuis was, kreeg ze af en toe ook haar centjes. Maar het mocht niet baten. Ze had respect voor ons, ze luisterde naar ons. En als we eten kwamen verdelen, hielp ze ook met verdelen. Dat vonden we prettig. We zullen haar echt missen.”

Nathoenie zegt vastberaden dat de stichting zich zal blijven inzetten voor mensen met een verslaving. “We geven niet op. Asha is ons voorgegaan. Het is niet ter wille van de mens, het is hoe God het heeft gewild. We hadden al een thuis geregeld voor mevrouw Gopal, maar de Here heeft een beter huis voor haar. Er zijn meerdere personen met een verslaving, dus het werk gaat gewoon door”, aldus de ondervoorzitter.

SK

error: Kopiëren mag niet!