Tienermoeder: “Ik werk liever, dan dat ik mijn ouders alles laat doen” 

“Tienermoeder zijn is niet makkelijk, trouwens, dat weten vele tieners of tienermoeders intussen al”, zegt Altagracia tegen een redactrice van Dagblad Suriname. Zij is tienermoeder en probeert met behulp van haar moeder en tante iets voor haar kind en haar zelf te betekenen. Zij doet mee met de verkoop langs de straat. Zij kwam op het idee, omdat zij geen baan kon vinden. Tijdens het gesprek geeft zij aan, dat haar tante meehelpt met de verkoop. Zij verkocht in het begin in haar eentje, maar dat wekte vragen op bij klanten, dus besloot zij het anders te doen.

“Ik ben eigenlijk niet verplicht antwoord te geven op de vragen, maar ik probeer zo veel mogelijk klantvriendelijk te zijn, dus doe het netjes.”

Altagracia zegt, dat zij niet gepland had tienermoeder te worden. “Als tiener denk ik niet dat je nu al voor een kind gaat, maar door onvoorzichtigheid gebeurt het. Mijn verstand heb ik niet laten werken en heb mijn emoties en gevoelens de baas laten spelen en het is gebeurd. Maar, aan het eind heb jij als tiener niet alleen het kind ter wereld gebracht, twee mensen hebben de schuld en het gaat de situatie ook vergemakkelijken als beide mensen dan verantwoordelijk zijn en iets betekenen voor hun kind. Maar, dat is vaak niet het geval”, zegt Altagracia. 

“Als tienermoeder heb je naast je eigen leven ook nog een verantwoordelijkheid voor iemand anders leven, die onschuldig is. Het wekt angst, stress maar leert je ook veel, maar het gaat ook goed zijn als de ondersteuning van beide verwekkers komt of de ouders van de verwekkers in dit geval. Ik ben tijdens mijn bezoekjes bij de arts in contact met andere tienermoeders gekomen en zie dat de ouders van de vader er niet zijn of met vele excuses geen deel willen maken. Het is de fout van ons als tieners, maar door de ene vierkant te laten lost het niets op. Ik hoop dat het ook een beetje verandert.”

Altagracia geeft aan, dat haar kind intussen drie jaar is, maar nog steeds niets van haar vader heeft gehoord  of gezien. Ik hou mezelf sterk en doe mijn best. Ik rond over twee jaren de middelbare school af en kan dan een betere baan hebben en beter in staat zijn iets te betekenen voor mijn kind. Met de verkoop meedoen langs de straat is vermoeiend, maar het zet brood op tafel. Ik werk liever, dan dat ik mijn ouders alles laat doen”, benadrukt Altagracia.

“Op je ouders zitten met je kind en de zorg voor hen creëert ook stress en verandert de situatie ook. Dus vergemakkelijk het voor jezelf, je ouders en je nakomeling.”

(Foto: ter illustratie)

TM

error: Kopiëren mag niet!