De met veel fanfare binnengebrachte directeur Paul de Haan bij de SLM heeft sinds zijn vertrek nog steeds haar naweeën. Deze directeur wenste de “faillie te”SLM een doorstart te geven door bezuinigingen door te voeren. Een van de bezuinigingen was het inkrimpen van personeel en afstoten van gebouwen in Nederland. De reden was simpel, de Nederlandse passagiers doen alles online wat hun tickets aankopen aangaat. De tijd dat men daar een reisbureau voor nodig heeft is allang voorbij, en dat was het ook voor de SLM-kantoren.
Te veel personeel met hoge kosten op Europees niveau. Ook voor visum aanvragen naar Suriname heeft men geen reisbureaus meer nodig.
Deze doorstart en meerdere facetten binnen het bedrijf werden De Haan niet in dank afgenomen Hij moest Suriname uitvluchten daar hij vond dat zijn leven in gevaar was. Het vluchten uit Suriname was op het moment van schandalen die uitbraken over de SLM en zijn mogelijke betrokkenheid met derden. Hiervoor legde de procureur-generaal hem een uitreisverbod op. De Haan wist het land toch in het holst van de nacht te verlaten via Frans Guyana.
Pand in Rotterdam
In zijn traject van een doorstart werd ook een gebouw in Rotterdam van de SLM ten verkoop aangeboden. Bij deze verkoop is het personen opgevallen, dat het verkocht wordt onder de marktwaarde.
Al twee maanden staat dit gebouw met een oppervlakte van 114 m² te koop voor een bedrag van € 400.000. Dit gebouw staat op een zogenoemde A1 locatie.
Het is nog onduidelijk voor welk bedrag het in eerste instantie in de verkoop is gedaan en of de SLM de middelen wel gestort heeft gekregen op haar rekening. Ingewijden betreuren het dat de verkoop mogelijk onder de marktwaarde heeft plaatsgevonden en dat de SLM meer kon verdienen .
De SLM zelf maakt geen melding hierover en men gaat er mogelijk van uit dat de zaak is afgedaan. Een typisch Surinaams gebruik van zand erover. Ook is niet duidelijk of er een accountantsonderzoek heeft plaatsgevonden en of er mogelijk geen sprake is van een incorrecte afhandeling bij de verkoop van het gebouw.
De SLM maakt nu een kunstmatige doorstart met een miljoenen kapitaalinjectie van de regering (geld van het volk) en met een nog niet betaalde schuld aan schuldeisers van naar schatting US$ 75 miljoen dollar.
Ook in de kwestie rond de schandalen in de periode van De Haan en de gewezen juridisch adviseur Prenobe Bissessur door de procureur-generaal van Suriname is er nog geen beeld en geluid.
‘Flying on Trusted Wings’ heeft veel financiële- en imagoschade opgelopen die hersteld moet worden. De SLM heeft zover bekend nog nooit sinds haar bestaan winst gemaakt.
—