Er zijn mensen die hun eigen terrein gebruiken voor het opslaan en dumpen van voertuigwrakken met alle gevolgen van dien voor de mens, het milieu en de biodiversiteit.
Sloperijen en autowrakken
Sloperijen verkopen meestal autowrakken in onderdelen, waarbij kopers de onderdelen verkopen die nog in goede staat zijn. Soms worden auto’s die te oud en te versleten zijn verwerkt tot schrootmetalen. Sloperijen kunnen ook auto’s herstellen voordat ze verkopen. Aangezien dit echter meestal tijdrovend en duur is, opteren veel sloperijen ervoor om alleen de verkoop van auto-onderdelen aan te bieden.
Wrak tot schrootmateriaal verwerken
Om een autowrak tot schrootmateriaal te verwerken, zijn mechanische hulp of sloopwerkzaamheden vereist. Eerst worden alle onderdelen verwijderd die in goede staat zijn en gerecycled kunnen worden. Dan wordt het voertuig overgedragen aan een schrootmetaalverwerker die gespecialiseerd is in het verwerken van autowrakken. De schrootmetaalverwerker demonteert de restanten van het voertuig en sorteert alle onderdelen.
Suriname beschikt niet over een schroot metaalverwerker voor autowrakken.
Hierdoor wordt een autowrak nimmer op een milieuvriendelijke manier vernietigd, nee ze worden her en der gedumpt, zelfs in de natuur, of gewoon op een erf of berm gelaten waar zo’n wrak wegroest en prooi wordt van de natuur, wied.
Gevaar van autowrakken dumpen
Het dumpen van autowrakken is erg schadelijk voor het milieu, omdat het een aantal gevaren met zich meebrengt. Zo kan de olie en het smeermiddel dat in autowrakken wordt gebruikt, giftige stoffen zoals kwik, lood en cadmium bevatten die lekken uit de bodem, wat schadelijk is voor de aarde en planten.
Gevaar voor de gezondheid van de mens
Gevaren voor de gezondheid van de mens die gepaard gaan met autowrakken, zijn het inhaleren of contacteren met giftige stoffen, zoals kwik, lood, cadmium en PCB’s. Deze stoffen zijn schadelijk voor het menselijke lichaam en kunnen leiden tot problemen, zoals verminderde cognitieve en motorische vaardigheden bij kinderen, stoornissen in de hormoonfunctie, allergische reacties en soms zelfs kanker.
Gezien het gevaar voor de mens, moeten personen die in hun omgeving autowrakken zien de lokale autoriteiten informeren om ze te laten verwijderen en af te voeren. Het gaat om mensenlevens.
Wat zou de overheid moeten doen?
De overheid zou moeten erkennen dat autowrakken een ernstig milieuprobleem vormen en dat maatregelen moeten worden getroffen voor hun verwerking.
Hiervoor zouden aantrekkelijke financiële middelen voor de noodzakelijke verwerking van autowrakken beschikbaar gesteld moeten worden en moeten worden geïnvesteerd in technische expertise om een efficiënt verwerkingssysteem te realiseren. Het scrap product heeft een grote waarde dat ook geëxporteerd kan worden, waar afnemers er weer andere producten mee kunnen maken.
Daarnaast moet de overheid actief bijdragen aan het verbeteren van de toegang tot diensten zoals autowrakken recycling, herstel- en retrofit-programma’s en het informeren van burgers over milieuvriendelijke auto’s en wet- en regelgeving rond het opslaan en verwerken van autowrakken.
Vandaag de dag is het nog steeds niet ongewoon dat iemand tijdens een wandeling ergens in een buurt van Paramaribo of zelfs ergens in het binnenland, plots een door de natuur overwoekerd wegroestend autowrak langs de weg of straat in een berm ziet liggen.