Surinaamse predikant beschuldigd van verkrachting 12-jarig Guyanees meisje vanaf haar 8e jaar

Een predikant van een kerk in Paramaribo wordt beschuldigd van het verzorgen en verkrachten van een 12-jarig Guyanees meisje sinds ze acht jaar oud was. Het meisje, dat in Suriname is geboren uit Guyanese ouders, woont al van kinds af aan bij haar moeder in het buurland. 

In een gesprek dinsdag met de lokale krant Kaieteur News in aanwezigheid van haar moeder en een ander familielid, vertelde het jonge meisje hoe het allemaal begon door een man – een prediker die ze vertrouwde, die haar moeder had vertrouwd sinds zijn familie had aangeboden om voor haar te zorgen toen haar moeder aan het werk ging.

Het jonge meisje legde aan Kaieteur News uit, dat ze de predikant voor het eerst ontmoette toen ze acht was. Het meisje vertelde, dat zij en haar moeder destijds bij haar oma in Paramaribo logeerden. Op een dag nam haar oma haar mee naar een kerk in de gemeenschap waar de man erediensten hield als de pastoors er niet waren. Daar ontmoette ze hem via haar oma nadat hij kleding voor haar en haar moeder had aangeboden. “Het begon toen mijn grootmoeder me naar de kerk bracht, dezelfde kerk waar hij heen ging, hij zag mijn grootmoeder en hij en zij begonnen te praten en hij zei hoe hij kleren voor mij en mijn moeder moest halen en toen zei ze oké, dan zou ze mij sturen, en dan stuurde ze me en hij gaf me kleren en vanaf dat moment begon ik te gaan en te gaan”, herinnerde het kind zich.

Na een tijdje zei het meisje dat ze niet meer bij de grootmoeder woonde. De moeder vertelde de krant, dat ze na een ontmoeting met de prediker en zijn familie een band met ze had gevormd en aangezien ze niet meer bij de grootmoeder woonde, zou ze de prediker en zijn familie vragen om voor haar dochter te zorgen, omdat ze zou moeten gaan werken in een ander gebied, zo’n 30 minuten verwijderd van waar ze woonden. Ze voegde eraan toe, dat het meisje soms logeerde en de weekenden bij de pastoor doorbracht, terwijl ze andere baantjes deed om rond te komen.

Het jonge meisje vervolgde in gesprek met Kaieteur News, dat ze op een middag, toen ze bij de familie moest blijven, omdat haar moeder weg was voor haar werk, met een paar vrienden in de tuin aan het spelen was en bij de predikant had geklaagd dat ze buikpijn had. “Op een dag toen ik aan het hardlopen was met sommige kinderen en mijn buik pijn deed, zei hij dat hij me zou masseren. Toen begon hij mijn buik te masseren, duwde zijn handen onder mijn kleren”, herinnerde ze zich. Ze zei dat de man haar daarna streelde. Ze zei dat hij naar verluidt had gedreigd haar en haar moeder te vermoorden als ze zou praten over wat er was gebeurd. Uit angst voor haar veiligheid en die van haar moeder zei het jonge meisje dat ze stil was gebleven over wat haar was overkomen.

Ook zei het meisje, dat de man haar na een paar weken ’s nachts begon lastig te vallen, als zijn familie sliep. Ze stelde, dat hij haar bleef lastigvallen en kussen. Volgens haar was dit gedrag sinds haar achtste vele nachten en dagen aan de gang. Volgens haar bedekte de predikant soms haar mond en fysiek mishandelde haar om haar mond dicht te houden of te stoppen met schreeuwen.

Op de vraag of ze dit ooit aan haar moeder had gemeld, zei ze dat ze dat een keer deed en vertelde dat ze niet meer bij de familie van de predikant wilde blijven. Ze zei destijds, dat ze de reden daarvoor niet had opgegeven, omdat ze bang was. Bij een andere gelegenheid herinnerde het meisje zich, dat ze haar moeder had verteld over een incident waarbij de man haar had gekust, maar dit werd door haar moeder afgewezen. Haar moeder zei destijds, dat ze het niet serieus nam. Ze zei ook dat ze het zelfs aan de dochter van de man had verteld, maar volgens haar verwierp de dochter de beschuldigingen door te zeggen dat ze loog en “alleen maar problemen wilde veroorzaken”.

Het jonge meisje zei, dat ze bleef zwijgen over wat er met haar gebeurde, en de verzorging ging door. Ze zei verder dat ze, toen ze 10 jaar was, thuis was en dat een van de oudste zonen van de predikant ook thuis was. Ze vertelde dat hij haar op die dag naar verluidt seksueel had misbruikt en gekust. Bang om in de problemen te komen, sprak ze niet over het incident. Het slachtoffer, dat nu in Guyana woont, zei dat ze, voordat ze naar Guyana verhuisde, eerder dit jaar zou zijn verkracht door de predikant.

Het jonge meisje herinnerde zich dat: “Het was nacht, mijn buik deed erg pijn, toen vertelde ik het aan de tante (de vrouw van de predikant) en toen vertelde zij het aan de prediker, toen gaf hij me een tablet en ik dronk wat water. Ik ging toen weg naar buiten en ging de hangmat in en was aan het praten met een vriend. Dingen om me heen begonnen te draaien, en alles trilde en kreeg een black-out.”

Ze beweerde verder dat ze de volgende ochtend, toen ze wakker werd, andere kleren aan had. Ze zei dat ze wakker was geworden met pijn in haar buik, haar geslachtsdeel, haar benen en hoofdpijn had. De moeder wist niet wat er was gebeurd en zei dat haar dochter thuis was gekomen en klaagde dat ze bloedde. De vrouw zei dat ze haar een maandverband had gegeven, omdat ze dacht dat haar dochter aan het menstrueren was. Dat had maar een dag geduurd, zei het meisje. Kort daarna, net voor haar 12e verjaardag, besloten ze naar Guyana te verhuizen.

Het jonge meisje zei dat ze, toen ze in Guyana kwam, een andere grootmoeder in vertrouwen nam wat er met haar in Suriname was gebeurd. Het jonge meisje zei soms dat ze haar moeder niet zou willen vertellen wat er met haar gebeurde, gezien de situatie waarin ze op dat moment leefden. 

Kaieteur News kreeg te horen dat de familie van plan is juridische stappen te ondernemen tegen de man en aangifte te doen bij de politie in Suriname.

error: Kopiëren mag niet!