Kosten drie jaar TD-veilingen: SRD 3 miljard

De wekelijkse termijndeposito (TD) veilingen van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) onder de algemene banken hebben in de afgelopen drie jaar meer dan SRD 3 miljard gekost. Dit zijn de opbrengsten van de algemene banken voor hun beleggingen in de wekelijks TD-veilingen. 

Wanneer volgende week 28 juni de laatste reguliere TD-veiling voor deze maand wordt gehouden, zal het drie jaar geleden zijn dat de CBvS de wekelijkse TD-veilingen heeft geïntroduceerd.

De TD-veilingen worden gehouden in het kader van de Open Markt Operaties (OMO’s) van de CBvS ter beheersing van liquiditeiten in het bankensysteem, oftewel geld in omloop. Er is sprake van overtollige geldhoeveelheden in omloop. Daar ligt de bron van inflatie oftewel de waardedaling van de SRD. Dat heeft op zich weer tot gevolg prijsstijgingen. 

De wekelijkse TD-veilingen zijn bedoeld om overtollig geld in omloop af te romen, en die tijdelijk gedurende de duur van de looptijd van de TD’s vast te binden. Daardoor kan het afgeroomde geld geen vraag uitoefenen in de economie. Op die manier proberen de monetaire autoriteiten de inflatie te bedwingen. De inflatie in 2021 eindigde op 60,7 procent, in 2022 op 54,67 procent en voor dit jaar is de inflatieverwachting gesteld op 36,4 procent.     

Op woensdag 21 juni hebben de TD-veilingen een geldhoeveelheid van SRD 1.432,2 miljoen kunnen ophalen en tijdelijk vastgebonden. Het OMO-volume bij de veiling deze week was gesteld op SRD 1,700 miljoen.

Bij de 1-weekse TD’s hebben de banken in totaal SRD 743,8 miljoen aangeboden en toegewezen gekregen tegen een rente van 36,3 procent. Ten opzichte van vorige week is dit een stijging van de rente met 2.8 procentpunten.

Bij de 1-maandse TD’s is voor een totaal bedrag van SRD 625,5 aangeboden. Deze is toegewezen tegen een rente van 36,8 procent. Dit is een daling van 2.5 procentpunt ten opzichte van vorige week.

Aan 3-maandse TD’s hebben de banken voor in totaal SRD 63 miljoen geboden, welke is toegewezen tegen een rente van 42,9 procent. Dit is een stijging van 4.3 procentpunt ten opzichte van vorige week.

SS

error: Kopiëren mag niet!