Balans en harmonie

In een orkest zijn er verscheidene mensen die elk een ander instrument bespelen. Het is de bedoeling dat al die instrumenten samen ineenvloeien en in harmonie muziek maken. Een grote hulp hierbij is de dirigent. De dirigent leidt en stuurt.

Datzelfde is van toepassing op de mens. Onze instrumenten zijn dat we denken, voelen, zien, horen, doen. Deze instrumenten moeten in harmonie met elkaar worden gebracht.  Want soms denk je dit en doe je dat. 

Maar, wie helpt je om al deze factoren, je gevoel, je verstand, je ogen of je oren enz. in harmonie bij elkaar te brengen?  M.a.w. wie is de dirigent die deze harmonie in jezelf teweeg moet brengen?                                                                                 

We zijn onze eigen dirigent. Elk mens moet er zelf voor zorgen om zijn of haar  binnenwereld in balans en harmonie te brengen. Want als je innerlijk niet in harmonie is, zul je het beslist merken aan de buitenkant. Ben je boos en chagrijnig, dan kijk je anders tegen de dingen aan en zal jij zelf en je omgeving eronder lijden. Maar, als je in harmonie bent met jezelf, zal je omgeving ook in harmonie zijn en tevredenheid uitstralen.

Van oorsprong is er in ieder mens balans en harmonie, maar in de loop der jaren, kan je uit balans raken

Je hebt als mens vele kwaliteiten in je bijv. geduld, zorgzaamheid.

Het is van belang om deze kwaliteiten te blijven voeden om zo in balans met je innerlijk te blijven. De balans moet tot expressie komen. Als een van die kwaliteiten minder ontwikkeld is, heb je de neiging om hetgeen je denkt te missen, bij een ander te gaan zoeken.

Omdat je de drang voelt om in balans te zijn, ga jij, bewust of onbewust, die eigenschap waarvan je denkt dat je het niet hebt, bij anderen zoeken. Bijvoorbeeld: je denkt dat je een ander nodig hebt om het financieel goed te hebben. 

Je bent je er niet van bewust dat je de eigenschap bezit om daar zelf voor te zorgen omdat je deze eigenschap in jezelf hebt verwaarloosd. Daarom laat je het steeds aan een ander over om je zaken te organiseren of om je financiële zekerheid te geven en toon jij geen enkel initiatief. 

Als deze persoon echter wegvalt, kun je uit balans raken. Je had je te afhankelijk naar die persoon toe opgesteld. Je geeft de ander zo de kans om macht over je te hebben omdat je denkt dat je die ander nodig hebt om te functioneren of om iets te bereiken. Omgekeerd geeft het de ander een kick om die macht over jou te hebben. Soms probeert een ander degene die jou aanvult van je af te pakken. Dan ontstaat er jaloezie, want je wilt die persoon niet kwijt, je denkt dat je zonder die persoon niet kunt functioneren. 

Jij moet ervoor zorgen dat alle kwaliteiten in jezelf tot ontwikkeling komen. Je wordt incompleet als je een ander nodig hebt om je compleet te voelen.

Ook kan degene die op je leunt, alle energie uit je trekken zodat jij je moe voelt elke keer als die persoon bij jou in de buurt is. Probeer de ander te stimuleren om zelf te functioneren, zelf die kwaliteiten in zich te ontwikkelen. Zo help je de ander om te ontdekken dat hij of zij die kwaliteiten zelf in zich heeft. Begin hiermee heel vroeg bij kinderen. Ontwikkel het gevoel bij een kind dat hij of zij veel zelf kan bijv. zich aankleden of een schoenveter vastmaken. Te veel ouders doen te lang en te veel voor een kind en houden dat kind afhankelijk.

Ook in een liefdesrelatie kan de ene partner denken dat hij de aanwezigheid van de ander nodig heeft om zich gelukkig en compleet te voelen. Mensen kunnen op zo een manier verslaafd raken aan een relatie want je voelt je leeg als de relatie voorbij is. Je hebt behoefte aan invulling van die lege plek en daarom ga je zo snel weer op zoek naar een andere relatie.

Mensen kunnen na jaren samen te zijn geweest toch gaan scheiden  omdat ze al die jaren alleen hebben genomen of gegeven, zich afhankelijk hebben opgesteld of macht hebben uitgeoefend en niet in balans met zichzelf waren. De ander is emotioneel leeggezogen en zegt op een gegeven moment enough is enough.

Ook is men geneigd met de beschuldigende vinger naar een ander te wijzen als het misgaat. Dat is niet juist want alles wat daar buiten gebeurt is een reflectie van je innerlijk. 

Probeer een bewustheidshift te maken en verantwoordelijkheid te nemen voor jezelf. Ga weg uit die machtspositie of uit die afhankelijkheidspositie, kortom zorg dat jij in balans blijft.

Je moet eerst inzicht krijgen in jezelf en kunnen toegeven aan jezelf dat je innerlijk niet oké bent. Dan pas kan je er iets aandoen. Als jij niet tevreden bent met jezelf, kan niemand je dat tevreden gevoel geven. Je groeit en bloeit het best als je van binnen in harmonie bent. Als jij happy bent en die ander niet, zul je nooit goed kunnen samenwerken. Dat heeft de huidige coalitie laten zien. Mensen die goed willen samenwerken moeten allebei hun innerlijk in balans hebben.

“Balance is not something you find; it’s something you create.”

Josta Vaseur

error: Kopiëren mag niet!