India’s Modi begint dag twee van bezoek aan VS met groepsyogasessie op VN-gazon

Tijdens het bezoek van de Indiase premier Narendra Modi aan de VS deze week zal er voldoende tijd zijn om de wereldwijde spanningen te bespreken. Maar hij begint zijn dag woensdag met het benadrukken van het streven naar innerlijke rust.

Modi, een hindoe-nationalist, werpt zichzelf op als een asceet die vasthoudt aan de restricties van zijn religie op het gebied van vegetarisme en yoga. Hij heeft in de loop der jaren video’s op sociale media geplaatst waarin hij zelf yogahoudingen beoefent (om nog maar te zwijgen van het feit dat hij na de nationale verkiezingen in 2019 live beelden van hem mediteert in een berggrot in de Himalaya).

De VS kijken naar India, ook ’s werelds grootste democratie, als een belangrijke partner voor zaken als het controleren van de ambities van China in de Indo-Pacific-regio. India wil ondertussen de militaire en handelsbetrekkingen met de VS versterken.

Voorvechters van mensenrechten dringen er echter bij Biden op aan om druk uit te oefenen op Modi over mensenrechtenkwesties, zowel internationaal als binnen India. Modi heeft kritiek gekregen op wetgeving die het staatsburgerschap voor sommige migranten versnelt, maar moslims uitsluit; een toename van geweld tegen moslims en andere religieuze minderheden door hindoe-nationalisten; en de recente veroordeling van de hoogste oppositieleider van India, Rahul Gandhi, voor het bespotten van Modi’s achternaam. (Gandhi heeft onlangs zelf de VS bezocht en sprak met particuliere organisaties en universiteitsstudenten.)

De Indiase regering verdedigt haar staat van dienst op het gebied van de mensenrechten en dringt erop aan dat de democratische principes van het land rotsvast blijven.

error: Kopiëren mag niet!