De Europese Unie (EU) heeft een aantal redenen om Suriname te willen helpen bij klimaatverandering, zo liet onlangs de vicevoorzitter van de Europese Commissie, de Nederlander Frans Timmermans, weten tijdens zijn bezoek aan Suriname.
Suriname een klein ontwikkelingsland met beperkte middelen om de uitdagingen van klimaatverandering aan te pakken. De EU heeft een lange geschiedenis in het verlenen van ontwikkelingshulp aan Suriname, en klimaatverandering is nu een grote uitdaging. Door Suriname te helpen zich aan te passen aan klimaatverandering, kan de EU bijdragen aan de ontwikkeling en stabiliteit van het land op de lange termijn.
Ten tweede levert Suriname een belangrijke bijdrage aan de wereldwijde biodiversiteit. Het land herbergt een van de grootste regenwouden ter wereld en dit regenwoud speelt een belangrijke rol bij het opnemen van koolstofdioxide uit de atmosfeer. Klimaatverandering vormt een grote bedreiging voor dit regenwoud en de EU maakt zich zorgen over het mogelijke verlies aan biodiversiteit in Suriname. Door Suriname te helpen haar regenwoud te beschermen, kan de EU helpen de klimaatverandering tegen te gaan en een van ’s werelds belangrijkste ecosystemen te beschermen.
Suriname is lid van het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering (UNFCCC). Als partij bij het UNFCCC heeft Suriname zich gecommitteerd om actie te ondernemen om klimaatverandering aan te pakken. De EU is een belangrijke donor van het UNFCCC, en zij is geïnteresseerd in het ondersteunen van de inspanningen van Suriname om zijn verplichtingen op het gebied van klimaatverandering na te komen. Door Suriname te helpen zich aan te passen aan de klimaatverandering, kan de EU het land ook helpen om zijn internationale verplichtingen na te komen.
De EU heeft zelf een aantal voordelen om Suriname te helpen met klimaatverandering. Ten eerste heeft de EU een schat aan ervaring in het omgaan met klimaatverandering. De EU is toonaangevend geweest in de strijd tegen klimaatverandering en heeft een aantal doeltreffende beleidsmaatregelen en programma’s ontwikkeld. De EU kan deze ervaring met Suriname delen en het land helpen zijn eigen strategieën voor aanpassing aan en beperking van de klimaatverandering te ontwikkelen.
Ten tweede heeft de EU een sterke financiële inzet voor klimaatverandering. De EU heeft toegezegd om tegen 2020 € 100 miljard per jaar uit te geven aan klimaatfinanciering. Dit geld kan worden gebruikt om Suriname te helpen zich aan te passen aan de klimaatverandering en om koolstofarme technologieën te ontwikkelen.
Daarenboven heeft de EU een sterk diplomatiek netwerk. De EU heeft ambassades in meer dan 160 landen, waaronder Suriname. Dit netwerk kan worden gebruikt om Suriname te helpen toegang te krijgen tot internationale klimaatfinanciering en om partnerschappen met andere landen op het gebied van klimaatverandering op te bouwen.
Door samen te werken kunnen de EU en Suriname helpen bouwen aan een meer veerkrachtige toekomst voor het land.