De dengue muskiet regeert weer

Tientallen mensen die verschijnselen van de griep hadden, blijken besmet te zijn met het Dengue-virus. Sommigen moeten worden opgenomen in medische instellingen om verder te worden behandeld. 

W.R. kreeg ook griepachtige symptomen, waarvan hij niet wist wat ze waren. De symptomen werden erger, waardoor hij zich erg zwak voelde en nauwelijks op zijn benen kon staan. Daarom bracht zijn familie hem naar het ziekenhuis, waar hij direct opgenomen werd. Na onderzoek bleek dat hij het Dengue-virus had. W.R. vermeldt, dat hij na enkele dagen naar huis mocht, maar de voorgeschreven medicatie moest blijven gebruiken. Hij vond het triest, dat er anderen zijn die veel erger worden getroffen door het Dengue-virus.

Voorkomen

Om te voorkomen dat men gevaar loopt om met het Dengue-virus te worden besmet, is het belangrijk de eigen omgeving schoon te houden, vooral in deze regentijd waar afvalwater zich ophoopt samen met vuil.

Het is vooralsnog niet bekend  of  het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg Suriname (BOG) sproei-activiteiten ontwikkeld ter bestrijding van deze Dengue muskiet. 

Maar, volgens verkregen informatie beschikt het BOG niet over voldoende middelen om een landelijke bespuiting ter bestrijding te doen. Ze tracht per geval inspectie te doen als ook interventies. Ze beschikt ook niet over adequaat rijdende voertuigen en er is ook een gebrek aan benzine. Voor de dienst is het passen en meten.

Maatregelen moeten worden genomen zoals het beheersen van rommel en ongedierte, het verwijderen van stilstaand water op het erf en het bestrijden van muggen, waar mogelijk door organische en niet-chemische methoden. Er moeten ook initiatieven worden genomen om de bevolking te informeren over de risico’s die samenhangen met het ontstaan van deze infectieziekte, zodat zij maatregelen kunnen nemen om deze te voorkomen.

Symptomen

Dengue muskieten (gelekoortsmug /Aedes aegypti) kunnen gevaarlijk zijn, omdat ze het dengue-virus overbrengen. Als ze worden gebeten, kunnen mensen ziek worden met de ziekte dengue. De symptomen kunnen zijn koorts, uitslag, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn en buikpijn.

Als de symptomen ernstiger worden, kan deze infectie een levensbedreigende aandoening veroorzaken die bekendstaat als het dengue shock syndrome.

Hoe ontstaan broedplaatsen?

Dengue muskieten broeden in afvalwater waar organisch materiaal zoals dode bladeren en ander organisch afval aanwezig is. De verzameling van regenwater in containers zoals vaten en tonnen kan ook een broedplaats voor muskieten zijn. Bovendien verspreiden ze de infectie door het bijten van geïnfecteerde mensen.

Hoe moet dengue behandeld worden?

Personen die symptomen van dengue koorts ervaren, moeten meteen medische hulp krijgen. Er is geen specifieke behandeling voor dengue koorts, maar de symptomen kunnen worden verlicht door: het innemen van voldoende vloeistoffen, paracetamol te nemen om de koorts en pijn te verlichten en bedrust te houden.

De muskiet in tropische en sub tropische klimaatzones

Dengue muskieten komen het meest voor in landen in tropische en subtropische klimaatzones zoals India, Indonesië, China, Maleisië, Filipijnen, Brazilië en andere landen in Latijns-Amerika en Afrika. Ze zijn tegenwoordig ook te vinden in de zuidelijke staten van de Verenigde Staten.

Doden in landen door de muskiet.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn in India de meeste dengue-sterfgevallen geregistreerd, gevolgd door Indonesië, China, Maleisië, Brazilië en Mexico.

Hoe voorkom je het virus op te lopen?

Het voorkomen van een dengue-infectie begint met de bestrijding van de muskieten populatie. Om dit te bereiken, moet de eigen omgeving schoon zijn, moet voorkomen worden dat regenwater zich verzamelt in bijvoorbeeld emmers, is het raadzaam te spuiten met een insecticide en, gebruik te maken van muskie barrièremiddelen zoals klamboes of muskietennetten en het gebruik van insect-afwerende middelen.

Hoe moet de gezondheidsdienst deze muskiet bestrijden?

Gezondheidsdiensten kunnen muskietbestrijding omvatten door het schoonhouden van afvalwater, het voorkomen van wateroverlast, het verwijderen van containers waar water zich in kan verzamelen, het verspreiden van larvicide in de omgeving, het spuiten van insecticide, het gebruiken van muskiebarrièremiddelen zoals klamboes of insectenwerende middelen.

error: Kopiëren mag niet!