Volgens een bericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Internationaal Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft Suriname zich de afgelopen periode internationaal goed geprofileerd. Dat zou volgens het ministerie onder meer blijken uit de posities die het land bekleedt en de internationale ondersteuning die zij krijgt.
BIBIS somt een aantal internationale posities van Suriname op, om maar vooral te tonen, dat Suriname geen in allerlei opzichten geïsoleerd klein landje op het Zuid-Amerikaanse continent is.
Meest recentelijk betreft dit de Economische en Sociale Raad (ECOSOC) van de Verenigde Naties waarin Suriname op 8 juni met overweldigende meerderheid gekozen is als lid voor de periode van 1 januari 2024 tot en met eind 2026. De ECOSOC is één van de zes hoofdorganen van de Verenigde Naties en is belast met het bevorderen van duurzame ontwikkeling. Suriname was van 2000-2002 voor het laatst lid hiervan.
Verder is Suriname vanaf mei 2023 voorzitter van de Ministeriële Raad van de Associatie van Caribische Staten (ACS) in de persoon van BIBIS-minister Alert Ramdin. De ACS is actief op het gebied van handel, transport, duurzaam toerisme en bestrijding van rampen in de regio.
Van oktober 2022 tot en met 2024 is Suriname voorzitter van de Caribbean Development and Cooperation Committee (CDCC) van de ECLAC, ‘Economic Commission for Latin America and the Caribbean’, gericht op het bevorderen van samenwerking en integratie van de regio.
Suriname zit sinds september 2020 tot en met september 2023 ook in de Uitvoerende Raad van de Pan-American Health Organization (PAHO).
Daarnaast is Suriname in de CARICOM ook zeer actief.
In 2022 was Suriname voorzitter van de Permanente Raad van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), waar momenteel ambassadeur Schalkwijk, namens Suriname, voorzitter van de werkgroep voor Humanitaire Assistentie aan Haïti is.
Er zijn diverse bezoeken geweest van hoge functionarissen aan Suriname in de afgelopen periode, waaronder de presidenten van India, Brazilië en Guyana. Daarnaast heeft de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres en de secretaris-generaal van de ACS, Rodolfo Sabonge, Suriname bezocht. Ook hebben de minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, en diverse Nederlandse ministers en andere landen Suriname bezocht voor bilateraal- en multilateraal overleg.
- De vraag is waarom BIBIS het kennelijk nodig acht om vorengaande opsomming te geven in een persbericht. Suriname kan dan wel internationaal haar zegje doen in allerlei organisaties van naam en gezag, Suriname is en blijft een klein land. En, wat heeft het Suriname en vooral haar bevolking tot nu toe opgeleverd, behalve weer een beetje naamsbekendheid in de wereld? De doorsnee burger merkt niets van al die lidmaatschappen in voor velen onbekende organisaties.