Waarom pitbulls waarheid en mythen onderscheiden

Mensen houden van honden, omdat ze loyaal, grappig, trouw en lief zijn. Honden geven mensen veel liefde en gezelschap. Ze versterken de emotionele band en bieden vermaak. Honden zijn ook erg intelligent en gehoorzaam, dus ze zijn gemakkelijk te trainen. Ze maken ons ook gelukkig met hun ondeugende gedrag. Er is geen betere manier om een vriend te krijgen dan een hond.

Echter blijkt, dat als bepaalde hondensoorten niet op de juiste wijze getraind zijn, zij een gevaar kunnen vormen voor de mens.

In Suriname zijn mensen die onder andere een of meer pitbulls als huisdier houden, veelal als een soort waakhond. De afgelopen jaren is het vaak voorgekomen dat dit hondenras mensen heeft verwond en recentelijk een dak- en thuisloze vrouwe hebben doodgebeten.

Geen regels

Doordat dat er geen regels zijn in het land welke diersoorten en of rassen gehouden mogen houden als huisdier en/of waakhond, dan bestaat de kans dat zich excessen kunnen voordoen met alle gevolgen van dien.

Het is de verantwoordelijkheid van de eigenaar van de hond om voor de hond te zorgen, waaronder het voeden, verzorgen, trainen, behandelen en verzorgen van de gezondheid. De eigenaar is verantwoordelijk voor het gedrag van hun honden, het voorkomen en correct behandelen van ziektes en kennis dragen van beleid en wetgeving inzake het houden en verzorgen van huisdieren.  

Verzekeren

Het is aanbevolen dat honden verzekerd worden, net als mensen. Het verzekeren van een hond zal eigenaren helpen bij het dekken van eventuele medische kosten, zoals verzorging of chirurgische ingrepen als ze onverhoopt ziek worden of gewond raken. Ook kan een verzekering bijdragen aan het vergoeden van kosten in het geval van diefstal, ongelukken of in het ergste geval overlijden van een hond.

Lieve honden

In Suriname worden huisdieren echter niet verzekerd tegen mogelijke verwondingen die ze kunnen veroorzaken aan burgers.

Pitbulls (ook bekend als Amerikaanse pitbulls of Staffordshire terriërs) is een hondensoort dat behoort tot de terriër familie. Deze honden hebben een breed uiterlijk met een brede borst en zeer gespierde. Ze hebben een korte vacht die meestal bruin, rood of zwart is. Pitbulls zijn brave, liefdevolle en loyale honden die goed kunnen omgaan met kinderen mits die honden goed getraind en opgevoerd zijn.

Gevaar mogelijk

Pitbulls kunnen een gevaar vormen voor mensen als ze niet goed getraind of verzorgd worden. Zonder de juiste socialisatie of goede opvoeding kunnen pitbulls intensief verdedigend gedrag vertonen, wat kan leiden tot agressie en bijten. Wees daarom altijd voorzichtig bij ontmoetingen met pitbulls om te voorkomen dat hun gedrag verkeerd wordt geïnterpreteerd.

Er zijn situaties geweest waarin mensen zijn overleden aan verwondingen die zijn toegebracht door een pitbull. De meeste van deze gevallen zijn echter veroorzaakt door slecht getrainde of onverzorgde honden die niet goed gesocialiseerd waren.

Er is echter ook een aantal ernstige gevallen waarin de hond geen agressief gedrag vertoonde, maar toch blijvende schade heeft veroorzaakt.

Verbod

In sommige landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, zijn pitbulls verboden als huisdieren, omdat er nu eenmaal een verhoogd risico bestaat voor onverwacht agressief gedrag. Er wordt sterk aanbevolen om bij de lokale autoriteiten na te gaan welke regels en wetten er zijn als men besluit een pitbull te willen houden als huisdier of waakhond.

error: Kopiëren mag niet!