Reeks activiteiten gepland rond 170 jaar komst eerste Chinezen in Suriname

2023 is een belangrijk jubileumjaar voor Suriname. Achtereenvolgend wordt 150 jaar Hindoestaanse Immigratie, 160 jaar Keti Koti en 170 jaar Chinese Immigratie gevierd. Ook vanuit de Chinese gemeenschap zullen verschillende activiteiten worden gehouden in verband met 170 jaar vestiging van de eerste Chinezen in Suriname. De eerste groep kwam op 20 oktober 1853 aan. Net als bij de herdenking van 150 jaar Hindoestaanse Immigratie en de viering van 1 juli, komt er een uitgebreid programma waaraan verschillende Chinese verenigingen zullen deelnemen. Se Chinese ambassade in Paramaribo neemt een prominente rol bij de activiteiten. 

Politieke verhoudingen 

Suriname onderhoudt vanaf haar onafhankelijkheid nauwe diplomatieke banden met China. Vanaf 2010 is die samenwerking verder geïntensiveerd. Oud-president Desi Bouterse was zelf links georiënteerd en keek op naar China. Zijn NDP ging een samenwerking aan met de Chinese Communistische Partij en Bouterse ging zelf naar China. Tegelijkertijd begon de Aziatische grootmacht een internationale expansie. Ook Suriname was daarvan onderdeel. Verschillende Chinese projecten werden geïnitieerd tussen 2010-2020. 

Suriname heeft een groot aantal uitstaande schulden bij China. Vanaf 2020, met het aantreden van de meer westelijk georiënteerde regering onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi, tracht Suriname deze schulden, net als andere bilaterale schulden, te herschikken. Echter zijn de Chinezen daarvoor huiverig, vooral omdat zij een groot aantal landen geld hebben geleend. Het Surinaams model zou precedenten kunnen creëren. Desondanks is de Surinaamse regering hoopvol op een doorbraak rond oktober 2023. De Chinese ambassadeur Hang Jing heeft in diverse toespraken ook geduid op de bereidwilligheid van zijn regering. Afgelopen weekend gaf hij aan, dat de herdenkingsactiviteiten niet per se een sociaal en culturele uitwisseling zijn, maar ook een beeld om samen met allen te werken. De herdenking is ook niet alleen bestemd voor de Chinese gemeenschap, maar voor alle Surinamers.

Activiteiten 

Afgelopen vrijdag werd op initiatief van de Suriname Chinese United Association (SCUA) in samenwerking met de Chinese ambassade een aanzet gegeven voor de activiteiten in het jubileumjaar. Vanuit de Chinese gemeenschap zullen verschillende activiteiten worden gehouden waaraan verschillende Chinese verenigingen zullen deelnemen. Li Xuexiong, voorzitter van het SCUA, maakte bekend dat culturele shows met praalwagens en acrobaten uit China deel zullen zijn van de festiviteiten. Tussen nu en 20 oktober zullen ook sportwedstrijden worden gehouden. De inschrijvingen hiervoor zullen binnenkort aanvangen. Hij gaf verder aan dat de organisatie van plan is donaties te doen aan verschillende sociale instellingen.

Chinese immigratie 

De Chinese immigratie naar Suriname kent een lange geschiedenis die teruggaat tot in de 19e eeuw. De meeste Chinese immigranten werden gerekruteerd door het Nederlandse koloniale bestuur om te werken op de suikerplantages, voornamelijk ter vervanging van de afschaffing van de slavernij in 1863. Deze Chinese contractarbeiders kwamen onder zeer zware omstandigheden naar Suriname en werkten vaak in dwangarbeid. Na het einde van het contract arbeidssysteem in 1916 kozen veel Chinese immigranten ervoor om hun contracten niet te vernieuwen en zich in Suriname te vestigen. Ze begonnen hun eigen bedrijven en winkels op te zetten, voornamelijk in de detailhandel en de handel in levensmiddelen. De Chinese gemeenschap groeide gestaag in Suriname en droeg bij aan de economie en de ontwikkeling van het land.

Handel 

Tijdens de 20e eeuw zijn er verschillende golven van Chinese immigratie geweest naar Suriname. In de jaren 1950 en 1960 migreerden veel Chinezen vanuit Indonesië naar Suriname als gevolg van politieke onrust en discriminatie in Indonesië. Deze Chinese Indonesiërs brachten hun zakelijke expertise en investeringen mee en speelden een belangrijke rol in de economie van Suriname.

In de jaren ’90 was er een verdere toename van Chinese immigratie naar Suriname als gevolg van de economische groei in China en de opkomst van China als wereldmacht. Veel Chinese zakenmensen en investeerders vestigden zich in Suriname en startten bedrijven op verschillende gebieden, waaronder handel, mijnbouw en infrastructuur. De Chinese immigratie naar Suriname heeft geleid tot een levendige Chinese gemeenschap in het land, met behoud van de Chinese cultuur, taal en tradities. Er zijn Chinese scholen, tempels en verenigingen in Suriname, en de Chinese keuken is wijdverspreid en populair geworden in het land.

error: Kopiëren mag niet!