Modi uit India streeft naar volledig lidmaatschap van de Afrikaanse Unie in de G20

De Indiase premier Narendra Modi heeft de leiders van de G20 benaderd met een voorstel om de Afrikaanse Unie een volledig, permanent lidmaatschap van de diplomatieke groep te verlenen tijdens de aanstaande top in India, aldus een officiële bron.

Modi’s voorstel om het 55 leden tellende continentale lichaam de volledige status van G20-lidmaatschap te geven, toont de inzet van India om de vertegenwoordiging en het partnerschap van Afrika bij het vormgeven van mondiale aangelegenheden te versterken, voegde de bron eraan toe.

“De premier gelooft sterk in een grotere stem van de Global South-landen op internationale platforms, met name van Afrikaanse landen”, merkte de bron op.

De G20 of Groep van 20 is een intergouvernementeel forum van ’s werelds belangrijkste ontwikkelde en zich ontwikkelende economieën. De leden vertegenwoordigen ongeveer 85% van het wereldwijde bbp, meer dan 75% van de wereldhandel en ongeveer tweederde van de wereldbevolking.

De groepering omvat 19 landen en de Europese Unie. De G20 heeft dit jaar ook negen niet-aangesloten “gastlanden” uitgenodigd, waaronder Bangladesh, Singapore, Spanje en Nigeria, naast internationale organisaties als de Verenigde Naties, de Wereldgezondheidsorganisatie, de Wereldbank en het IMF.

error: Kopiëren mag niet!