Minister Vorswijk: “Activiteiten Sabaku Project gaan normaal door”

Alle ophef en presidentiële interventie voor niets… 

Ondanks enorme ophef en kritiek op gronduitgaven aan onder andere vooraanstaande politici van de coalitie, schijnt er geen verandering te komen. In de spraakmakende zaak van gronduitgifte in het Sabaku Project had president Chandrikapersad Santokhi om een onderzoek gevraagd. De resultaten daarvan zijn, zoals vele andere onderzoeken, nooit gepresenteerd. Inmiddels wordt er al gebouwd op het project. President

Santokhi stelde vorig jaar, dat de uitgifte van grond aan parlementariërs onethisch is. Het staatshoofd keurde dit af. Dit staat haaks op de belofte van grond voor zij die het nodig hebben, zo liet Santokhi weten. Politici hebben geen voorkeur. Voorts stelde hij, dat het volledige dossier was opgevraagd bij het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer, GBB. Nu geeft minister Dinotha Vorswijk van GBB aan, dat het besluit van de president waarin is opgenomen, dat alle handelingen in het gebied moeten worden opgeschort, dat de termijn van opschorting is verstreken. Er vinden normaal handelingen plaats. 

Grond voor Assembleeleden

Assembleeleden Obed Kanapé (ABOP-fractieleider) en fractiegenoot Edgar Sampie hebben vorig jaar grond toegewezen gekregen van het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer. Dagblad Suriname heeft ook informatie waaruit blijkt dat naaste familieleden van Mahinder Jogi(VHP) grond hebben gekregen. Kanape ging zei destijds, dat hij door politieke connecties aan het stuk grond was gekomen. De jonge parlementariër hield vol, dat hij niets verkeerds had gedaan en onderdeel was van het jarenlange gebeuren. Hij noemde de publicatie van de toewijzing een politieke zet van de tegenstander. Noemenswaardig is, dat VHP’ers Cedric van Samson en Kishan Ramsukul, die met de ABOP in de coalitie zitten, vragen hadden gesteld. 

Mensen verrijkt 

Kishan Ramsukul, VHP-Assembleelid, zei dat mensen verrijkt zijn in de Sabaku saga. Hij vraagt zich af waarom zo’n duur stuk grond gekocht is om vervolgens verdeeld te worden. De parlementariër plaatste kanttekeningen hierbij in het parlement tijdens de behandeling van de staatsbegroting vorig jaar, inclusief die van het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer. Uiteindelijk stemde hij voor. Volgens Ramsukul werden de uitgegeven percelen gelijk doorverkocht voor 30.000 euro per stuk. Ook stelde de VHP’er dat elke Surinamer recht heeft op een stukje grond, maar zaken gaan niet zoals bij wet is geregeld.

Niets verkeerd 

Volgens president Santokhi houdt minister Dinotha Vorswijk van GBB ook vol, dat er niets verkeerds is gedaan. Vicepresident Ronnie Brunswijk nam het op voor de minister en stelde dat er nergens staat dat politici geen grond mogen krijgen. Kanape hield ook vol, dat hij niets verkeerds had gedaan en onderdeel was van het jarenlange gebeuren.  

error: Kopiëren mag niet!