C-47 houdt informatiesessie over mogelijke gevaren drinkwater Brokopondo

C-47 houdt morgen, woensdag 21 juni, een presentatie voor haar besturen en kaders naar aanleiding van het wel of niet vervuild zijn van het drinkwater met cyanide in het district Brokopondo. In een schrijven aan de leden spreekt de bond over de onduidelijkheden die er heersen ten aanzien van dit vraagstuk. 

De ondervoorzitter van C-47, Claudette Etnel, die tevens ook voorzitter is van de bond van Grassalco, laat weten dat diverse medewerkers in het veld klagen over jeuk aan de handen. “Al een tijd klagen medewerkers over jeuk en huiduitslag door de chemicaliën waarmee gewerkt wordt”, zegt Etnel. Zij vervolgt dat deze zaken zijn doorgegeven aan de Arbeidsinspectie. “Maar, aangezien deze onderbezet is, kan zij tot nu toe niet naar het veld”, licht Etnel toe. 

Naast de aangehaalde jeuk zijn er ook medewerkers met andere klachten. “Sommigen hebben ademhalingsstoornissen en hebben al een paar keer aan de bel getrokken. Wij hebben dit al verschillende keren doorgegeven aan arbeidsinspectie”, zegt de ondervoorzitter van C-47. Bovendien haalt zij verder aan, dat door de recente gebeurtenissen te Maripaston er nog sprake is van een onveilige situatie. Etnel benadrukt echter dat het naast de veiligheid ook gaat om de hygiëne en een gezond milieu voor de werknemers. 

Zij zegt, dat de deelnemers zich woensdag zullen laten informeren over de stand van zaken. Etnel: “We hebben onze twijfels ten aanzien van de mededelingen vanuit de autoriteiten dat er niets mis is met het water.” Naast duidelijkere informatie is Etnel voorstander van hardere sancties om de vaak buitenlandse ondernemers, die medewerkers blootstellen aan de gevaren, zwaarder aan te pakken. “Want ik denk niet dat zij dit in hun land zouden gebruiken”, meent de vakbondsvrouw.

RB

error: Kopiëren mag niet!