Sponsoring, macht en geld – De toenemende invloed van West-Azië in het wereldwijde voetbal.

Na het explosieve interview van Cristiano Ronaldo met Piers Morgan in november 2022 leek zijn vertrek bij Manchester United onvermijdelijk. Hij zei dat hij zich ‘verraden’ voelde en dat de club hem probeerde te dwingen.

Natuurlijk werd er veel gespeculeerd over zijn volgende bestemming na het WK in Qatar. Hoewel berichten in de media suggereerden dat hij een enorm bod uit Saudi-Arabië op tafel had liggen, leek de mogelijkheid van een overstap naar de Saudi Pro-League een verre realiteit.

Gesneden tot 30 december, had Ronaldo getekend voor Al-Nassr in een cashrijke deal ter waarde van meer dan 75 miljoen dollar per jaar.

Zes maanden na het begin van het nieuwe jaar zijn grote namen als Karim Benzema en naar verluidt N’golo Kante al opgepikt door Pro-League-club Al-Ittihad, wat de hernieuwde aantrekkingskracht van Saudi op de wereldwijde transfermarkt bevordert.

Al-Hilal bood Lionel Messi naar verluidt een deal ter waarde van meer dan 2 miljard pond aan voordat hij besloot naar MLS-club Inter Miami te verhuizen.

Xavi, voormalig schipper van Barcelona, was een van de eersten die naar het Midden-Oosten verhuisde. Na het winnen van de treble met Barcelona in 2015, verhuisde hij naar de Qatarese club Al-Sadd, waar hij vier jaar speelde voordat hij de rol van manager van het eerste elftal op zich nam.

Het Public Investment Fund (PIF) van Saoedi-Arabië, dat een meerderheidsbelang heeft in Al-Nassr, Al-Hilal, All-Ittihad en Al-Ahli, kocht ook 80 procent van Newcastle United. Met deze investering slaagden de Magpies erin om hun selectie te versterken en zich voor het eerst sinds 2003 te kwalificeren voor de Champions League.

Hoewel Saoedi-Arabië de laatste nieuwkomer is onder de investeringen van de Arabische landen in het mondiale voetbal, werden de zaden in het voorgaande decennium gezaaid met Sheikh Mansour bin Zayed bin Sultan Al Nahyan uit Abu Dhabi die Manchester City in 2008 kocht en het door Nasser Al-Khelaifi geleide Qatar Sports Investments’ overname van Paris Saint Germain (PSG) in 2011.

Abu Dhabi’s investering – The City Football Group
Vóór de overname werd Manchester City slechts genoemd als de ‘lawaaierige buren’ van zijn stadsrivaal Manchester United, dat de jaren 2000 domineerde onder Sir Alex Ferguson. Maar dingen begonnen te veranderen na de financiële injectie, waardoor City kon concurreren met United en grote namen als Carlos Tevez, Vincent Kompany en Robinho kon aantrekken. Later vonden talenten als Sergio Aguero, David Silva en Yaya Toure hun weg naar de blauwe kant van Manchester, en de Cityzens waren opeens een kracht om rekening mee te houden.

Agüero’s dramatische winnaar in de 93e minuut tegen Queens Park Rangers – die City’s eerste Premier League-titel bezegelde – was een poëtische manier om een decennium van dominantie in de competitie te beginnen. De officiële ondertekening van Pep Guardiola was een ander belangrijk keerpunt, het begin van de opkomst van de clubs, met vijf landstitels in zes jaar tijd. Dit seizoen behaalde City niet alleen zijn allereerste UEFA Champions League (UCL)-titel, het werd pas de tweede Engelse club na Manchester United die een treble behaalde: Premier League, FA Cup en UCL.

De City Football Group heeft zich niet alleen gericht op de heldendaden van Man City in de Premier League, maar heeft een bloeiende voetbalcultuur opgebouwd door een wereldwijd voetbalnetwerk te creëren met investeringen in clubs als Girona FC (La Liga), New York City FC (MLS), Melbourne City FC (A-League) en Mumbai City FC (Indian Super League).

PSG – Overname door Qatar leidt tot binnenlandse suprematie

PSG had slechts twee Ligue 1-titels gewonnen vóór de overname van Qatar. De Ligue 1 werd gedomineerd door Lyon, dat tussen 2001 en 2008 zeven titels op rij won.

In de twaalf jaar sinds de overname heeft PSG de Ligue 1 negen keer gewonnen en werd het de meest succesvolle club in de competitie met in totaal 11 landstitels. PSG veroverde de transfermarkt stormenderhand in 2017, toen het Neymar voor 222 miljoen euro overnam van Barcelona, waarmee hij tot nu toe de duurste speler ter wereld werd. Alsof dat nog niet genoeg was, schonken ze 180 miljoen euro om Kylian Mbappe over te nemen van AS Monaco.

PSG-voorzitter Nasser Al-Khelaifi is een belangrijke figuur in het Europese voetbal geworden in zijn hoedanigheid van voorzitter van de European Club Association (ECA). Hij is ook de voorzitter van de beIN Media Group.

beIN en Qatar – maken een uitstapje naar het wereldwijde voetbal

De beIN Media-groep, eigendom van de staat Qatar, is gestaag aan het groeien als een van de toonaangevende omroepen van wereldwijde sport.

De groep is aanwezig in meer dan 43 landen en zendt uit in meer dan negen talen. Van de dominante speler in de MENA-regio (Midden-Oosten en Noord-Afrika), heeft de groep zich uitgebreid naar Europa, Noord-Amerika en Australazië.

Qatar legt een verklaring af
Een andere belangrijke mijlpaal in de Arabische invloed op het wereldvoetbal was het winnende bod van Qatar op het hosten van rechten voor de FIFA Wereldbeker 2022. Het WK 2022 was het eerste dat in het Midden-Oosten werd gehouden. Qatar trotseerde hevige concurrentie van de Verenigde Staten van Amerika en Australië bij het veiligstellen van de rechten in 2010.

Het bod van Saoedi-Arabië op het WK 2030
Rapporten suggereren ook dat Saoedi-Arabië een bod voorbereidt op de FIFA Wereldbeker 2030. Het bestuursorgaan zou echter niet bereid zijn om een tweede land in het Midden-Oosten toe te staan het evenement in acht jaar te organiseren.

De volgende onderneming van Qatar?

Na het succes van het WK 2022 haalt Qatar de krantenkoppen nadat de zoon van de voormalige premier, sjeik Jassim bin Hamad Al-Thani, een bod uitbracht om Manchester United van de Glazer-familie te kopen. Als de deal doorgaat, zal het naar verluidt de duurste overname van een sportentiteit zijn, die de aankoop van de Denver Broncos door Rob Walton overschaduwt.

Arabisch voetbal heeft zijn sprookjesachtige momenten gehad – of het nu Qatar was dat de AFC Asian Cup won in 2019 of Saudi’s overwinning op Argentinië in de FIFA Wereldbeker 2022. Maar om op voet van gelijkheid met Europa te staan, is er nog een hele weg te gaan.

In de woorden van Cristiano Ronaldo: “Als ze de komende vijf jaar het werk blijven doen dat ze hier willen doen, denk ik dat de Saoedische competitie een van de vijf beste competities ter wereld kan worden.”

error: Kopiëren mag niet!