Er zal met de buurlanden, met name Guyana en Brazilië, samen worden gewerkt om de smokkel en transport van gevaarlijke en verboden stoffen die in de kleinschalige goudwinning worden gebruikt, tegen te gaan. Dit zei president Chandrikapersad Santokhi vorige week in de Nationale Assemblee.
Het gebruik en toepassing van cyanide in kleinschalige goudwinning is verboden. Er is al jaren sprake van cyanidegebruik in de kleinschalige goudwinning. Hoewel cyanide het land niet mag binnenkomen, is er in de voorbije jaren sprake van gedoogbeleid. Hoewel import ervan verboden is, komen er chemische stoffen het land binnen waarin delen van cyanide aanwezig zijn. Deze chemische stoffen worden geïdentificeerd, en het ministerie van Economische Zaken heeft ze reeds op de negatieve lijst geplaatst. Ondanks het verbod komen toch grote hoeveelheden cyanide en kwik het land binnen. Daarom zal er nauwer samengewerkt worden met de buurlanden om smokkel en transport van deze en andere gevaarlijke stoffen tegen te gaan.
Verwijdering, opslag en vernietiging
President Santokhi maakte er ook melding van dat cyanide dat op locaties en in magazijnen in Paramaribo is aangetroffen, zo snel mogelijk wordt verwijderd. Er is een contractor ingehuurd die deze hoeveelheden verwijderd heeft en elders veilig heeft opgeslagen. De vraag is nu hoe deze stoffen vernietigd moeten worden. Er zal op dit stuk volgens de president bijstand van deskundigen moeten worden ingeroepen. Dat proces is ook al ingezet.
Het is van belang om te kijken wat de beste en veilige wijze is om de cyanide te vernietigen. Indien dat niet op de juiste en veilige wijze gebeurt kunnen weer andere en grotere problemen gaan ontstaan. Bij de operatie van verwijderen, veilig opslag en vernietiging is het ook van belang dat de mensen die dit werk moeten doen goed beschermd zijn. Het aanschaffen van moderne uitrusting en beschermingsmateriaal is even belangrijk, en daar heeft de regering de afgelopen week besluiten over genomen.
De president zegt, dat de regering er alles aan gaat doen om de natuur, milieu en biodiversiteit te beschermen. Suriname is een van de drie landen in de wereld met een carbon negatieve status. Er moet samen met zijn allen worden gewerkt om die status te behouden. Alle inzichten zijn nodig om dat te kunnen doen, en als die inzichten van buiten gehaald moeten worden, zal dat ook gebeuren, aldus de president.
SS