“In het werkelijkheid en in het alledaagse, dan zegt men vaak dat Surinamers verwend zijn. In die zin, dat ze graag zien dat een regering. alles voor ze doet. De regering zit aan om zorg te dragen voor een bepaalde richtlijn en uitvoering van een beleid dat het land naar betere tijden zal moeten brengen”. In gesprek met de redactie van Dagblad Suriname geeft burger Ricardo zijn mening over de economische situatie in het land.
Wanneer komen betere tijden?
Ricardo geeft te kennen dat hij het erg vindt, dat het land nu zo is. “Overal waar je heen kunt, heeft men het vaak over wanbeleid en andere zelfs over wanprestatie”, geeft hij kort te kennen.
De regering heeft volgens hem een zware taak wanneer het gaat om het uitstippelen en vooral de uitvoering van het beleid, dat ze bewust op zich heeft genomen, omdat ze wel de desbetreffende inzichten had hoe ze de problemen op zou lossen. “Het is wel opmerkelijk dat elke keer wanneer de regering rust probeert te brengen het juist erger wordt.” Voor Ricardo lijkt het elke keer weer op setjes die men gebruikt om de burgerij kalm te houden.
“Wanneer de echte betere tijden komen is een grote vraag. De middenklasse die er was, bestaat al lang niet meer. De armoedegrens stijgt elke dag en is reeds lang voorbij salarissen van burgers. Hoe overleef je?”,vraagt hij zich af.
Economische stabilisatie
De regering, en in het bijzonder minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning heeft via diverse media laten weten, dat er economische stabilisatie in zicht is, omdat er heel wat onkosten van drie jaar geleden zijn uitbetaald. Dit is op zich een positief teken. Wat de minister van Financiën volgens Ricardo vergat te vermelden is hoe burgers deze stabilisatie zullen merken in hun portemonnee.
Bij prijsstijgingen gaan prijzen van producten volgens Ricardo heel snel de lucht in, zijn vraag is dus of de prijzen bij de economische stabilisatie met dezelfde vaart omlaag gebracht gaan worden? De kleine man voelt het juist nu meer in zijn zak. Laatstelijk is de prijs voor benzine weer gestegen. Het betalen van schulden van drie jaar terug. heeft geen directe zichtbare gevolgen voor de burgers, terwijl burgers wel dagelijks in een supermarkt stappen om daar hun noodzakelijke inkopen te doen.
“Het is belangrijk dat de regering de mensen voorbereid in plaats van ze te garanderen, dat het goed komt en dan juist weer een belofte maakt waarvan de uitvoering weer een open vraag blijft”, zegt Ricardo afsluitend in het gesprek.