Ode aan Stutgard vanwege inzet om jongeren handen te leren wassen

Voedseltechnoloog en microbioloog Ricky Stutgard wijst op het belang van het wassen van de handen. Door de piekperiode van Covid-19 in 2020 en 2021, waarbij het handen wassen centraal stond, naast de andere MoHanA-regels (mondkap, handen wassen en afstand houden), kan vooral bij jongeren de indruk ontstaan dat deze periode niet over handen wassen werd gesproken.

Stutgard wijst erop, dat hij in 2008 geïnspireerd raakte door maatregelen vanuit de WHO (World Health Organization). Uit onderzoek vanuit de WHO bij de lidlanden bleek, dat ruim 500.000 kinderen jaarlijks overlijden aan aandoeningen door het niet of onvoldoende wassen van de handen. “Vandaar dat de WHO het advies gaf om de burgers van de lidlanden te leren hoe zij hun handen moeten wassen”, zegt Stutgard. 

Al in 2009 begon hij om jongeren te leren hoe zij hun handen moeten wassen. “In 2015 toonde Intermed Caribe NV interesse in dit initiatief”, licht Stutgard toe. Dit resulteerde in 2015 in een samenwerking waarbij het ‘Scholen Handenwas Kampioenschap’ werd gelanceerd. Jongeren van groep 7 werden getraind in het handen wassen waarbij zij de bijgebrachte kennis op de Internationale Handenwasdag, op 5 mei, moesten demonstreren. Deelnemende scholen nemen het dan in competitieverband tegen elkaar op. 

Ondertussen heeft OS Dijkveld deze titel ‘scholen handenwassen’ al driemaal gewonnen, in 2018, 2019 en 2023. Hierdoor is de wisselbeker nu permanent in handen van OS Dijkveld.

Verrast

Stutgard is enorm verrast, omdat de school onlangs ook een ode aan hem bracht middels een lied waarin de jongeren hem bedanken voor het delen van zijn kennis op dit gebied. Hij benadrukt, dat het niet alleen van belang is om jongeren te leren hoe ze hun handen moeten wassen, maar ook waarom dat belangrijk is. “Ondertussen hebben wij meer dan 20.000 jongeren geleerd hoe zij hun handen moeten wassen”, zegt Stutgard.

Het verschil met de Covid-19 periode
Hij benadrukt, dat het verschil met het wassen van de handen voor en tijdens de Covid-19 periode vooral lag in de frequentie. “Als je tien keer naar de winkel ging dan moest je de handen ook tien keer desinfecteren. Op je handen heb je tijdelijke en permanente micro-organismen. De permanente micro-organismen liggen iets dieper en die beschermen je handen tegen indringende organismen.” 

De microbioloog licht toe, dat wanneer men de handen overmatig desinfecteert men automatisch dan ook de goede bacteriën uitschakelt. “Er werd overdreven gedesinfecteerd, want als je naar 20 winkels ging dan moest je 20 keer je handen ontsmetten en dat is dan weer ongezond”, benadrukt Stutgard.  

Tot slot zegt hij blij te zijn met het lied, omdat de jongeren deze boodschap van het handen wassen verder zullen verspreiden onder de ouderen en andere leeftijdgenoten.

RB

error: Kopiëren mag niet!