Gemeenschap Brokopondo huiverig water uit de kraan te drinken

De gemeenschap van Brokopondo, waaronder met name die te Bronsweg, Nieuw Koffiekamp en Sarakreek, zijn nog steeds huiverig om water uit de kraan te drinken. Mededelingen van de regering in het parlement, dat het drinkwater uit de kraan veilig is voor gebruik lijkt de samenleving niet te vertrouwen.

Er is een vertrouwenscrisis tussen de regering aan de ene kant en de leefgemeenschap aan de andere kant die het water moet gebruiken. Het Assembleelid Ronny Asabina zegt dat het lijkt alsof de kwestie cyanide is afgesloten. Maar, de naakte waarheid is dat grote delen van de gemeenschap van Brokopondo het leidingwater niet vertrouwen en dus ook niet gebruiken.

Wilsientje van Emden (NDP), ook Assembleelid uit het district Brokopondo, zegt ook niet exact te weten wat er nog gedaan kan worden om het vertrouwen bij de gemeenschap in het water uit de kraan weer terug te brengen. Van overheidszijde verwacht zij geen acties op dit stuk, omdat die heeft aangegeven dat er niks mis is met water uit de kraan. 

In het parlement heeft minister David Abiamofo dinsdag opnieuw aangegeven, dat het drinkwater veilig en schoon is.

Het wantrouwen bij de gemeenschap van Brokopondo komt mede vanwege de tegenstrijdige berichten over de veiligheid van het drinkwater. Eerst hebben de districts autoriteiten aangegeven het water niet te gebruiken en later hebben de autoriteiten in Paramaribo aangegeven, dat het water schoon en veilig is. Het niet bekend zijn van de doodsoorzaak van het overlijden van een zevenjarig jongetje in het district speelt ook een grote rol in het wantrouwen bij de bevolking.  Het jongetje had last van diarree en braken, en berichten deden de ronde als zou dat het gevolg zou zijn van het drinken van water uit de kraan. Er is niet onderzocht wat de oorzaak is van zijn overlijden.

Vanwege de regen hebben de meeste mensen in het district nog de beschikking over voldoende drinkwater die zij in Durotanks opvangen. De vraag is hoe het daarmee zal zijn gesteld als de regentijd straks afloopt.

SS

error: Kopiëren mag niet!