BiZa-minister Somohardjo: “Tijd van spookambtenaren is voorbij”

“De tijd van spookambtenaren is voorbij. Van de landsdienaar die moedwillig de dienst dokt, zal het salaris stopgezet kunnen worden.” Dit zei minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (BiZa) afgelopen woensdag voor aanvang van de wekelijkse vergadering van de Raad van Ministers. 

De bewindsman maakte zijn opmerking naar aanleiding van de goedkeuring vorige week door het parlement van de wijziging van de Personeelswet en de Ambtenarenpensioenwet. Tijdens de debatten in het parlement over het desbetreffend wetsontwerp gaf de minister aan, dat van de ongeveer 54.000 ambtenaren in overheidsdienst, 48.622 zich hebben geregistreerd tijdens de verplichte ambtenarenregistratie. Ongeveer 6.000 hebben zich niet geregistreerd. Deze groep zal volgens de minister nu worden aangeschreven om zich te verweren. 

Naast de groep van 6.000 niet geregistreerde landsdienaren, is er een groep van 5.000 die heeft aangegeven geen werkplek te hebben.

De belangrijkste wijziging in de Personeelswet is de bepaling dat er geen loon wordt uitbetaald aan landsdienaren die niet aan het werk verschijnen. Het gaat hierbij om de toepassing van het principe “no work, no pay”. Voor minister Somohardjo is deze bepaling in de Personeelswet de belangrijkste. Het geeft hem de mogelijkheid om op te treden tegen personen die niet op het werk verschijnen, maar aan het einde van de maand wel normaal salaris ontvangen. Dit is niet eerlijk ten opzichte van hen die elke dag vroeg opstaan en trouw wel op het werk verschijnen.

Bij het treffen van maatregelen zegt de bewindsman, dat er rekening zal worden gehouden met zij die buiten hun schuld om thuis zijn gezet, wegens onder meer gewijzigde beleidsinzichten of omdat ze weggepest zijn. Maar, zij die moedwillig de dienst dokken, lopen kans niet uitbetaald te zullen worden. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zal spoedig beginnen om deze categorie ambtenaren aan te schrijven om zich te verweren.

SS

error: Kopiëren mag niet!