Bezoeken van nucleair aangedreven onderzeeërs
DOOR DUNCAN MIL

16 juni 2023 – De Verenigde Staten hebben een nucleair aangedreven onderzeeër met geleide raketten (SSGN) ingezet in Zuid-Korea. De USS Michigan arriveerde een dag nadat Noord-Korea de raketproeven had hervat.

In een verklaring zei het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie dat de USS Michigan op vrijdag (16 juni) in de zuidoostelijke havenstad Busan is aangekomen. De Amerikaanse en Zuid-Koreaanse marines gaan oefeningen houden om hun speciale operatiecapaciteiten en hun gezamenlijke vermogen om het hoofd te bieden aan de groeiende nucleaire dreiging van Noord-Korea te versterken.

De USS Michigan is een van Amerika’s 18 onderzeeërs met ballistische raketten uit de Ohio-klasse. Veertien boten vervoeren elk tot 20 nucleaire Trident D5-raketten — elk met acht meervoudige onafhankelijke terugkeervoertuigen (MIRV’s) — de andere vier schepen vervoeren tot 154 Tomahawk landaanvalraketten (TLAM’s) met een bereik van ongeveer 2.500 kilometer ( 1.550 mijl) of andere ladingen in plaats van ballistische raketten.

Vice-admiraal Johnny Ray Wolfe, directeur van de U.S. Strategic Systems Programs, heeft onlangs aangekondigd dat SSGN’s van de Ohio-klasse tegen 2025 hypersonische raketten zullen krijgen, met snelheden hoger dan Mach 5 (vijf keer de snelheid van het geluid).

Bovendien kunnen de vier SSGN’s speciale troepenmissies lanceren vanuit een Dry Deck Shelter (DDS). DDS’s kunnen commando’s van speciale troepen inzetten en terughalen terwijl ze onder water blijven.

Sinds vorig jaar hebben de Zuid-Koreaanse en Amerikaanse legers hun gezamenlijke oefeningen geïntensiveerd als reactie op de raketproeven van Noord-Korea.

In april kwamen president Joe Biden en de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk Yeol overeen dat de Verenigde Staten zouden zorgen voor “regelmatige zichtbaarheid van strategische activa op het Koreaanse schiereiland” en de wederzijdse afschrikking zouden versterken met periodieke bezoeken van Amerikaanse onderzeeërs met ballistische raketten.

error: Kopiëren mag niet!