Betaling schuld bij oliemaatschappijen vordert goed

De betaling van de opgebouwde schuld van de overheid bij de oliemaatschappijen vordert goed. Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning zei deze week in het parlement te verwachten dat binnen niet al te lange tijd de schuld zal zijn terugbetaald. De overheidsschuld bij de oliemaatschappijen is per eind februari enorm opgelopen tot een bedrag van ruim USD 350 miljoen. Het gaat hier om het bedrag aan subsidies op brandstof van de overheid, die echter niet werden uitbetaald aan de oliemaatschappijen. 

Medio februari heeft de regering besloten om de subsidie op brandstof volledig af te bouwen. De regering is niet meer in staat de prijs van brandstof aan de pomp te subsidiëren. De prijs van brandstof is marktconform. 

De betaling van de schuld bij de oliemaatschappijen geschiedt middels inkomsten die de overheid verkrijgt uit de governmenttake op brandstof. De governmenttake is onlangs met SRD 0,50 per liter verhoogd voor unleaded en diesel. Voor super unleaded is de verhoging SRD 0,40 cent.  De governmenttake op unleaded en diesel bedraagt nu SRD 3,50 per liter en die van super unleaded bedraagt SRD 4 per liter.  

De schuld bij de oliemaatschappijen wordt langzaam maar zeker ingelopen en verloopt volgens de minister vrij goed. Als binnenkort de schuld volledig zal zijn terugbetaald, ontstaat er volgens de Financiën-minister wat meer ruimte in de begroting. 

Op eerder gestelde vragen en opmerkingen in het parlement over waarom er niet gecommuniceerd is in de kwestie van de verhoging van de governmenttake, zei de minister dat dit een normale bestuurlijke aangelegenheid is waar eerder ervaringen mee zijn opgedaan. Governmenttake is de keerzijde van subsidiëren, die de regering in staat stelt om te kunnen blijven besturen en tegelijkertijd ook de schulden te kunnen aflossen.

SS

error: Kopiëren mag niet!