Stilte binnen Defensie na ingetrokken Kort Geding tegen VRM

Binnen het ministerie van Defensie is het al geruime tijd rustig. Eerder was onrustig tussen de Vereniging Rechtspositie Militairen(VRM) en de minister. De opmerkelijke stilte die er nu is doet vragen rijzen bij burgers die de zaak hebben gevolgd.

Terugblik

De Vereniging Rechtspositie Militairen was ontevreden over de gang van zaken rond de omstandigheden waaronder de leden werkzaam zijn.

Minister Krishna Mathoera gaf meerdere malen te kennen, dat ze de VRM had uitgenodigd voor een vergader moment “Het is de bedoeling dat tijdens de gesprekken de knelpunten van de militairen zoals die in de media verschenen zijn ook mee zullen worden gebracht, want die zijn niet in de brief van de VRM opgenomen”, deelde de minister mee. De minister gaf te kennen dat er ook werkafspraken gemaakt zouden worden samen met de bond. “Met betrekking tot de andere punten zoals 150% verhoging hebben ze toen een brief gehad dat ik het mandaat niet heb. Ik heb de president wel aangeschreven hierover.”

Protesterende militairen

Ondanks de vele gesprekken gingen de militairen toch de straat op en hebben toen ook in november een petitie ingediend bij het Kabinet van de President. Tegen de bond en hun leden werd door het ministerie een Kort Geding aangespannen. 

Hoe het nu staat na de uitspraak van de rechter om weer naar het werk te gaan en de gevraagde looncorrectie van 150%, is een vraag waar beide partijen het zwijgen toe doen. De redactie van Dagblad Suriname heeft daarom gemeend de minister te vragen wat de stand van zaken met betrekking tot de VRM is. 

De minister van Defensie geeft in een reactie te kennen, dat het Kort Geding werd ingetrokken, omdat de VRM de acties had stopgezet, verder is door de regering al koopkrachtversterking en een loonsverhoging van 25% ingevoerd. De 150% looncorrectie zou op basis van hetgeen in de begroting is opgenomen ook niet kunnen plaatsvinden, aldus Mathoera. 

De aanpak van de rest van de aandachtspunten van de militairen, waaronder de regeling ziektekosten, verloopt vlot volgens de bewindsvrouwe. Ook het fonds dat werd opgericht ten aanzien van begrafenissen van militairen is goedgekeurd door de Raad van Ministers en is verstuurd voor publicatie, waarna de implementatie volgt. 

Al met al kan gezegd worden dat de nodige rust binnen Defensie is teruggekeerd.

error: Kopiëren mag niet!