Regeringsraad keurt ‘onder voorbehoud een bedrag’ goed om gebruik chemicaliën in kleinschalige goudsector aan te pakken – Waartoe een ‘hoax’ niet goed is…..

In een donderdag uitgebracht summier persbericht van de Communicatie Dienst Suriname, laat een woordvoerster van het Kabinet van de President, Cherlique Lilienthal, weten, dat woensdag in de regeringsraad “verder van gedachten gewisseld” is “over het gebruik van chemicaliën in de kleinschalige goudsector, die schadelijk zijn voor het milieu”. 

Ze laat weten, dat de regering onder voorbehoud – ten laste van de begroting van Natuurlijke Hulpbronnen voor het dienstjaar 2023 – een bedrag goedgekeurd heeft om dat gebruik van chemicaliën tegen te gaan en daarmee milieuvervuiling een halt toe te roepen.

Opmerkelijk

Het is opmerkelijk dat, 1) de regering een bedrag ‘onder voorbehoud’ heeft goedgekeurd en 2) de regering nu pas in actie komt en dat de directe aanleiding hiertoe feitelijk – aldus de minister van Natuurlijke Hulpbronnen David Abiamofo – een ‘hoax’ was rond de aanwezigheid van cyanide in het water van het stuwmeer. Overigens, ten derde is het opmerkelijk, dat de regering slechts spreekt over schade voor het milieu en niet over schade voor de mens.

Waarom niet eerder uit het pluche?

De regering weet echter heel goed, dat in de kleinschalige goudsector al sinds het bestaan van de sector goudzoekers gebruikmaken van chemicaliën, waaronder nu vooral kwik en in mindere mate cyanide. De vraag is dan ook, waarom de regering niet eerder uit het pluche gestapt is om het gebruik van die voor de natuur en de mens schadelijke stoffen aan te pakken….

Onduidelijk

Op dit moment is volstrekt onduidelijk waar de regering ‘een bedrag’ voor wil gaan gebruiken. 

Hoe denkt de regering het gebruik van chemicaliën door goudzoekers aan te kunnen pakken? Immers, de afgelopen jaren zijn nooit gestructureerd, georganiseerd door bijvoorbeeld de politie en het leger goudvelden bezocht om naar chemicaliën te zoeken, in beslag te nemen en gebruikers ervan te beboeten. 

Geen stimulering

De goudzoekers gebruiken al vele, vele jaren kwik, maar om dat gebruik te ontmoedigen is nooit enige actie vanuit ‘Paramaribo’ ondernomen. Nooit zijn goudzoekers gestimuleerd om over te stappen op milieuvriendelijke goudwinnings methoden. Ergens rond 2012 kwam het idee boven water drijven om een fonds op te zetten, waarop goudzoekers een beroep zouden kunnen doen om de financiële middelen te verkrijgen waardoor milieuvriendelijke goudwinningsapparatuur zou kunnen worden aangeschaft. Zo’n fonds is echter nooit gerealiseerd.

Schuldig…

Achtereenvolgende regeringen kunnen dan ook verweten worden te hebben bijgedragen aan- en schuldig te zijn aan vernietiging van de natuur, van biodiversiteit, aan vervuiling van kreken, rivieren en het stuwmeer en aan gezondheidsproblemen van inheemsen en marrons. Vele onderzoeken – ook van internationale deskundigen en wetenschappers – hebben de afgelopen jaren vastgesteld dat er binnenlandbewoners zijn met te hoge kwikconcentraties in het lichaam. Maar, regeringen hebben feitelijk niets met de ernstige uitkomsten van die onderzoeken gedaan. Regeringen waren doofstom en prevaleerden waarschijnlijk economische aspecten van de kleinschalige goudwinning boven een gezonde biodiversiteit en gezonde inheemsen en marrons in het binnenland.

Na een ‘hoax’ in de benen

En dan komt de regering nu een beetje met een bepaald bedrag onder voorbehoud in de benen…. na een ‘hoax’…. 

Maar, zolang de regering niet bereid is om goudzoekers te ondersteunen om over te stappen op milieuvriendelijke goudwinnings methodesn zoals ‘shaking tables’, dan zullen de goudzoekers zich gedwongen blijven voelen om te blijven werken met ook het voor henzelf schadelijke kwik en (in mindere mate) cyanide.

PK

error: Kopiëren mag niet!