Eenheid en saamhorigheid als kracht binnen Suriname

Roxanne zegt het in gesprek met Dagblad Suriname, mooi te vinden dat de verschillende etnische groepen in Suriname samenleven met elkaar, maar ze is van mening dat er nog veel werk aan de winkel is als het gaat om eenheid en saamhorigheid.

Acceptatie

Voor Roxanne is acceptatie van de diverse etnische groepen door individuen een heel belangrijk aspect wanneer het aankomt op eenheid en saamhorigheid. “Iedereen accepteren zoals ze zijn en willen zijn”, stelt ze

Maar, in een gemeenschap met diverse etnische groepen gaat dit niet altijd even makkelijk. Dagelijks krijgen diverse mensen te maken met etnische nederlagen of situaties waarbij etnische sentimenten duidelijk herkenbaar zijn. Het is tijd om in het kader van een krachtige samenleving elkaars etnische achtergrond te accepteren.

Politiek als etnische tijdbom

“De politieke partijen in Suriname zijn op de een of andere manier nog steeds toch allemaal behoorlijk etnisch gekleurd. De een is etnisch anders dan de ander. Mensen linken het doen en laten van politieke leiders aan hun etnische afkomst en bestraffen anderen, omdat ze misschien dezelfde etnische achtergrond hebben. De centrale vraag zou moeten zijn: Hoe kan politiek, de eenheid bevorderen ondanks alle etnische verschillen? Ondanks dat dit al jarenlang bekend is en bijna alle politieke partijen proberen de etnische sentimenten tot het verleden te laten behoren. Het lijkt wel een tijdbom die na elke misbeweging kan gaan ontploffen”, zo drukt Roxanne de in haar ogen ernst van de situatie uit.

Voorbeeldfiguren

Zelf is ze van mening dat voorbeeldfiguren (zoals hoogwaardigheidsbekleders, influencers en anderen) allemaal de handen ineen moeten slaan om zodoende het goede voorbeeld te geven. Het komt nu zelfs voor dat voorbeeldfiguren in opspraak komen vanwege een vorm van rassenhaat en vooral op social media. Door dit gedrag worden vooral jongeren door een totaal verkeerd voorbeeld niet correct beïnvloed. 

Roxanne is van mening dat er nu meer dan ooit gekeken moet worden naar hoe Suriname een eenheid kan gaan vormen en door middel hiervan het land naar betere en grotere hoogten brengen.

error: Kopiëren mag niet!