Rusland (NPS): ‘Kwaadaardig dat opmerkingen over uitgifte eigendomsgrond aan India in etnische sfeer worden getrokken’

NPS-fractieleider Gregory Rusland vindt het kwaadaardig, dat zijn opmerkingen over de voorgenomen uitgifte van grond in eigendom aan India in een etnische sfeer is getrokken. Hij zei dat afgelopen dinsdag tijdens de openbare vergadering van het parlement. Ruim twee weken geleden heeft hij de regering gevraagd voorzichtigheid te betrachten in deze kwestie. Hij zei toen, dat Suriname volgens het Verdrag van Wenen verplicht is om vreemde mogendheden waarmee diplomatieke relaties worden onderhouden, te faciliteren als het gaat om kantoren en verblijfplaatsen van functionarissen van de zend-landen.

Echter als het gaat om facilitering door het geven van grond in eigendom voor andere doeleinden dan dat, vindt hij dat er wel over gesproken moet worden. Dat is het discussiepunt van zijn eerder gedane opmerking. Rusland zegt niet bij voorbaat “nee” , maar dat als land naar zijn oordeel er wel een duidelijk beleid moet zijn voor wat betreft dit vraagstuk. 

Het gaat bij hem niet om een bepaalde vreemde mogendheid, maar om het vraagstuk van het geven in eigendom van terreinen aan een vreemde mogendheid in het algemeen. 

Hij vindt het kwalijk, dat na zijn gedane opmerkingen een actie op touw is gezet in de media, waarbij zaken in een etnische sfeer worden getrokken, en niet ter zake doende argumenten worden aangehaald.

Kwestie speelt al jaren

President Chandrikapersad Santokhi heeft dinsdag in het parlement over deze kwestie gezegd, dat het al jaren zo is dat vreemde mogendheden grond in eigendom hebben in Suriname. In de kwestie met India gaat het om het stuk terrein op de hoek van de Albertlaan en de Lachmonstraat. Deze kwestie speelt al jaren en is zelfs eerder door een andere president symbolisch gegeven aan India om er onder meer een cultureel centrum op te zetten. Uit correspondentie blijkt volgens Santokhi, dat door Suriname de garantie aan India is gegeven voor de verkrijging van een duurzame titel op het stuk perceel. De huidige regering is de zaak komen aantreffen en heeft besloten op basis van goed vertrouwen het af te handelen.

De president zegt, dat de bestaande wettelijke regelingen, zoals het Decreet Beginselen Grondbeleid en het Decreet Uitgifte Domeingrond, duidelijk de mogelijkheden aangeven om domeingrond in eigendom over te dragen. De minister van grondzaken is daartoe bevoegd na verkregen toestemming van de regering. Een en ander is in Staatsbesluiten uitgewerkt. 

Eigendomstitel op grond

De Staatsbesluiten hebben echter geen betrekking op overdracht in eigendom van grond aan een vreemde mogendheid. Dit wordt door de regering als hiaat ervaren. In gevallen van  diplomatieke betrekkingen komt de titel van grondhuur, niet tegemoet aan de wensen van bevriende vreemde mogendheden. Er is in dit kader een ontwerp Staatsbesluit in de maak die voorziet in de overdracht in eigendom van grond aan een vreemde mogendheid. In het ontwerp Staatsbesluit wordt aangegeven waar per definitie geen gronden mogen worden uitgegeven. Genoemd worden leef- en woongebieden van inheemse en tribale volken, natuurreservaten, natuurgebieden en gebieden die staan op de werelderfgoedlijst. Het Staatsbesluit is ook slechts van toepassing op vreemde mogendheden waarmee diplomatieke- , consulaire- en culturele betrekkingen worden onderhouden. 

Zaken in het Staatsbesluit zullen ook opgenomen worden in een Presidentieel Besluit. Binnengekomen aanvragen van vreemde mogendheden met betrekking tot overdracht van grond in eigendom, zullen volgens president Santokhi op basis van het nieuw Staatsbesluit worden afgehandeld.

SS

error: Kopiëren mag niet!