Parmessar vindt beantwoording vragen door president teleurstellend

NDP-fractieleider Rabin Parmessar vindt de beantwoording door president Chandirkapersad Santokhi van gestelde vragen door het parlement teleurstellend. De president is slechts op enkele punten door zijn fractie aangehaald ingegaan, en ook nog onvolledig. “Dit is de zoveelste desavouering van het parlement door de regering”, zegt hij.

Parmessar noemt onder meer de incidenten in en nabij Pikin Saron. Het is volgens hem triest, dat na een maand niet eens een obductierapport geproduceerd kan worden over de doodsoorzaak van de twee overleden mannen. De regering heeft gefaald om een gedegen verslag hierover aan het parlement te presenteren. De incidenten te Maripaston worden ook onder de mat geschoven. Wat is de oorzaak, waarom zijn de inheemsen uit het gebied getrokken naar Maripaston? De regering wenst totaal geen duidelijkheid te verschaffen. 

De NDP-fractieleider vraagt de interventie en medewerking van Assembleevoorzitter Marinus Bee om de regering ertoe te bewegen wel die verantwoording af te leggen.

Rancuneus en onprofessioneel

In de kwestie van de uitzetting van Regita “Asawini” Edenburg praat Parmessar over de rancuneuze, onprofessionele en emotionele aanpak van de regering. De vervolging is met deze aanpak van de regering nationaal en internationaal te schande gezet. Asawini is in strijd met internationale verdragen en nationale wetten en procedures het land uitgezet. De parlementariër vraag zich af of de verantwoordelijken hiervoor aansprakelijk gesteld zullen worden.

Met betrekking tot watervervuiling door cyanide is na meer dan een maand nog steeds geen sprake van een goed opgezette voorlichtingscampagne en acties zijdens de overheid. Hoe worden dorpen die geen aansluiting hebben op stromend drinkwater van de SWM van veilig en gezond drinkwater voorzien? Daar is de president helemaal niet op ingegaan. Met betrekking tot berichten over een vermoedelijk gezonken boot beladen met cyanide, zei Parmessar dat er genoeg aanwijzingen zijn over de boot, de bootsman, de pick-up en de plaats op het stuwmeer waar het incident zou hebben plaatsgevonden. Welke acties zijn op dit punt genomen? Hij zegt nog geen officiële bekendmakingen tegen te zijn gekomen over het verbod op import van cyanide, de handhaving en de strafmaatregelen die daarbij gelden. De NDP-fractieleider zegt dat alles erop wijst dat in deze hele kwestie de bekende doofpot constructie wordt gevolgd. 

Nog vele andere door zijn fractie gestelde vragen zijn door de president en zijn ministers dinsdag onbeantwoord gebleven.

SS 

error: Kopiëren mag niet!