“Een auto hebben is niet alles en tegenwoordig een dure grap” 

Een paar Surinamers die in het bezit zijn van een eigen auto geven in een gesprek met Dagblad Suriname aan, dat niet alleen benzine het probleem is, maar dat een auto hebben meer met zich mee brengt aan kosten. “Je gaat niet alleen moeten tanken, maar van tijd tot tijd ook moeten uitgeven aan het onderhoud en vervangen van enkele onderdelen en die kosten nu ook veel. Een tweedehands autoband, die voorheen voor nog SRD 350 kostte, kost nu SRD 950!”, zegt Wensly. 

“Je hebt enkel plekken die het zelfs duurder verkopen en die ook dollars hanteren en daarbij met de dagkoers werken. Mensen kunnen niet meer zo gemakkelijk een band kopen, waardoor ze vaak met slechte banden rondrijden. Dat is ook een gevaar voor het verkeer. Als je nu een zescilinder rijdt heb je zelfs nog veel meer uit te geven. SRD 500 aan benzine schrikt je niet eens meer af, maar kietelt je auto, voor je denkt ga je weer moeten tanken”, zegt Wensly. 

Hij heeft naast zijn eigen vervoer, ook een pick-up en geeft aan dat het onderhoud daarvan ook niet makkelijk is als je geen goed inkomen hebt. “Om enkele dingen te verwisselen van mijn auto wordt er alleen aan werkloon SRD 3.000 gevraagd, dan heb ik het onderdeel nog niet eens gekocht. In het bezit zijn van een eigen voertuig is handig, maar brengt toch veel stress met zich mee. Vaak genoeg wanneer je denkt dat je het ene probleem hebt opgelost, ontdek je een ander, het houdt gewoon niet op.”

Enkele ondernemers/bandenzaken verkopen vanwege de verhoogde prijzen  minder dan voorheen. Mark, die een bandenzaak heeft, zegt dat hij heel veel heeft geïnvesteerd, om te zijn waar hij vandaag is. “Ik onderneem slechts twee jaren en merk dat ik niet maak wat ik had berekend. Ik ben dagelijks open en je kan de klanten tellen. Je hebt klanten die met een lekke band komen en weer weg gaan als zij de prijs horen. Ik kan mijn prijzen ook niet zakken”, benadrukt Mark.

“Ik heb enkel kleine verkoopacties, maar toch heb ik niet zo veel klanten. De mensen die hun voertuig wel goed willen houden, komen wel optimaal maar dat is slechts een kleine groep. Ik weet als ondernemer ook niet meer wat te doen. Maar, ik hoop dat het goed komt”, aldus Mark.

“Als ik iemand kan helpen dan doe ik het graag, maar ik merk dat ik nu ook bijna hulp nodig heb. Zonder inkopen kan ik de huur van het pand niet betalen en ook geen dingen laten halen. Maar, het belangrijkste is dat de burger weet waarin hij of zij beter investeert. Als je auto een slechte band heeft of niet in een goede staat is, vermijd dan enkel dingen. Ga liever niet de straat op, er zit heel veel gevaar daarin en het is ook niet verstandig om met een lekke band rond te rijden. Ik ben misschien top gespecialiseerd, maar weet en zie wel waar het gevaar zit”, aldus Mark. 

TM

error: Kopiëren mag niet!