De afgelopen dagen is de Surinaamse samenleving opgeschrikt rond het relaas van activiste Regita “Asawini” Edenburg, die de Surinaamse autoriteiten trachten monddood te maken omdat zij een stem wil zijn voor de inheemsen en tribale volken van Suriname. Heel triest en zorgwekkend om te zien hoe wij met onze diaspora omgaan. En de regering heeft haar mond vol van de Surinaamse diaspora. Aan de ene kant wordt de diaspora de hemel in geprezen om vervolgens met de voeten vertreden te worden.
De activiste heeft duizend angsten uitgestaan. Op zeer mysterieuze wijze werd zij vanuit het politie bureau Geyersvlijt, met een vals voorwendsel weggelokt en overgebracht in een zwarte auto met donkere ruiten, zonder te weten wat haar eindbestemming was. Bovendien kreeg zij als Nederlandse staatsburger ook nog een Surinaams noodpaspoort aangesmeerd. Volgens een verklaring van het Openbaar Ministerie is Asawini een noodpaspoort toegekend, omdat zij geen paspoort had of die weigerde te overleggen.
Bovendien is de uitzetting een aangelegenheid van het ministerie van Justitie en Politie, die tevens de eindverantwoordelijke is als het gaat om het vreemdelingenbeleid. Volgens de Justitie-minister moest Asawini zo snel mogelijk het land uit, omdat zij een gevaar vormde voor de rechtsstaat en rechtsorde. Voor de zaken waarvan zij beschuldigd wordt is er vooralsnog geen concreet bewijs. Is Asawini in de gelegenheid gesteld om zichzelf te verdedigen tegen al deze zwaarwichtige beschuldigingen?
Asawini kreeg slechts te horen dat zij het land werd uitgezet en dat zij richting Zanderij ging. Waarom haar een leugen is voorgehouden dat zij naar de Johan Adolf Pengel Internationale Luchthaven ging, terwijl zij overgedragen zou worden aan de Franse autoriteiten is nog steeds een mysterie. Totaal afgesneden van haar familie en raadslieden moest de activiste deze denigrerende handelswijze ondergaan. De gegijzelde activiste is niet eens in de gelegenheid gesteld zich om te kleden. Komt nog bij kijken dat de omstandigheden van het Politiebureau Geyersvlijt van waaruit zij gegijzeld werd, zeer erbarmelijk zijn. Als crimineel en staatsgevaarlijk werd Asawini afgedaan en uitgeleverd aan buurland Frans-Guyana, vanwaar zij naar Nederland zou overvliegen.
Het schijnt een trend te worden de afgelopen jaren, dat wanneer Surinamers zich kritisch uitlaten over wantoestanden binnen de samenleving, zij monddood gemaakt worden. Dat schijnt nu ook te gelden voor de Surinaamse diaspora die een wezenlijke bijdrage kan helpen leveren aan de ontwikkeling van ons land. Deze gebeurtenis maakt het land onaantrekkelijk voor onze diaspora. Er zijn legio voorbeelden van personen die het gelag moesten betalen vanwege hun kritische benadering naar deze regering toe. De Surinaamse diaspora is duidelijk ook niet gespaard gebleven. Waar gaan wij naartoe als natie? Allerlei doembeelden uit het verleden duiken weer op.
Als vrouwenorganisatie doen wij daarom een oproep aan de beleidsmakers om de internationale verdragen met betrekking tot de rechten van vreemdelingen in acht te nemen. En vooral niet te vergeten het recht op vrije meningsuiting zoals dat hoort in een democratische rechtsstaat. Het is daarom tijd die verfoeide muilkorfwetten in ons land te schrappen.
Namens de Unie van Surinaamse Vrouwen (USV)
Voorzitter Asha Mungra.