“Het probleem van zwerfafval ligt bij volwassenen”

Stichting Support Recycling Suriname (SuReSur) heeft de afgelopen periode in samenwerking met Stichting ‘Ieder kind een eigen boek’, informatiesessies op 6 scholen in Commewijne, Para en Paramaribo gegeven. Stichting ‘Ieder kind een eigen boek’ is een organisatie uit Nederland die zich inzet om lezen en milieu educatie te bevorderen.

In Suriname hebben de kinderen uit de eerste en tweede klas van de 6 scholen een boek ontvangen over afval, waarbij de leerling de hoofdrol is in het boek. Dit wordt gedaan om bewustwording te creëren en ook om lezen aan te moedigen.

Glenn Ramdjan, voorzitter van SuReSur, zegt in een reactie tegenover Dagblad Suriname, dat tijdens de informatiesessies gesproken is over plastic afval, met name zwerfafval, en wie hiervoor verantwoordelijk is. Ook is gesproken over het gevaar van plastic afval voor dieren en ook de mens. Verder over het recyclen van plastic afval (door middel van een kort filmpje) en het herkennen van plastic dat gerecycled kan worden. En tot slot over afvalscheiding. 

Aan de kinderen werd gevraagd of ze de inzamelbakken van SuReSur kennen. “Zo jong als de kinderen zijn, wisten ze van de inzamelbakken en als antwoord op het zwerfafval hebben enkele leerlingen duidelijk aangegeven, dat het de volwassenen zijn die zich schuldig hieraan maken. Letterlijk de ‘grote mensen’. Al met al hebben de kinderen het als zeer leerzaam en positief ervaren”, zegt Ramdjan.

Volgens de voorzitter van SuReSur is het zeer belangrijk, dat kinderen van jongs af aan leren hoe met hun afval om te gaan. “De meeste van de kinderen hebben gelijk aangeven geen afval op straat te gooien. Enkele hebben hun hand wel opgestoken en samen hebben ze een belofte uitgesproken om geen afval meer op straat te gooien. Ik denk dat bij de scholen, welke tot nu toe zijn bezocht, de bewustwording er al is. Het probleem ligt bij de volwassenen.”

Ramdjan stelt, dat de bewustwording op scholen vergroot kan worden door meer inzet van de leerkrachten. “Bij de volwassenen is het dat de overheid moet stoppen met gedoogbeleid. Zo lang er een wet is en geen handhaving, dan wordt het met andere woorden gedoogd, en dit zorgt ervoor dat de meerderheid van de burgers zich niet fatsoenlijk en verantwoordelijk  gedraagt”, aldus Ramdjan.

SK

error: Kopiëren mag niet!