Staatsziekenfonds herstructurering, verandering en verbetering

Seniorenburgers, basisverzekerden van de Stichting Staatsziekenfonds maken opmerkingen over- en plaatsen kanttekeningen bij de dienstverlening van de verzekeraar en de gezondheidszorg in het algemeen.

Oneigenlijke handelingen

Achtereenvolgende regeringen hebben SZF ingezet om aanhang te kweken en stemmen te winnen. In dit kader zijn er tal van oneigenlijke handelingen gepleegd, waaronder het verstrekken van verzekeringsbewijzen aan personen die daarvoor niet in aanmerking komen.

Opschonen

De regering Santokhi-Brunswijk heeft een Herstelplan geboden om de gezondheidszorg te verbeteren.  Onderdeel van het Herstelplan houdt in het opschonen van het verzekerdenbestand. Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting is ingezet om te toetsen wie in aanmerking komt voor een basisverzekering. Er wordt gesproken van herregistratie. Het kan voor jong en oud tot 4 weken duren om een basiskaart te verlengen.

Eén loketsysteem

De regering houdt bij het uitvoeren van het herstelprogramma onvoldoende rekening met seniorenburgers. Net als bij het doorvoeren van het IMF-programma worden er offers verwacht van de samenleving. In 2020 nam de verlenging van Bazo-verzekeringsbewijzen een halve dag in beslag bij het één loketsysteem van het SZF. Anno 2023 zijn daar 4 werkdagen en honderden SRD’s voor nodig. De verzekerden zijn het kind van de rekening.

Casestudy 

Verlenging verlenen gaat voortaan via het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting Een praktijkgeval wijst uit, dat de verlenging een 70-jarige verzekerde een loperij van jewelste kost. Deze procedure vraagt twee bezoeken aan het ministerie, een wachttijd van een paar dagen en nog een bezoek aan SZF. De vervoerskosten in de bureaucratische molen zijn hoger, dan een maandelijkse AOV-uitkering.

Mank

Het ministerie van Volksgezondheid, het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, het Staatsziekenfonds, het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname, ziekenhuizen, apotheken, de Vereniging van Medici en de Vereniging van Medische Specialisten zijn onvoldoende op elkaar afgestemd en ingespeeld. Deze gang van zaken zorgt voor een mank lopende gezondheidszorg die met de dag verslechterd.

Verwijsbrieven

Voor onderzoek en behandeling in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo volstaat een verwijsbrief van de huisarts niet langer. Voor bijvoorbeeld MRI-onderzoek moet de verzekerde nu eerst naar SZF voor goedkeuring en wat er bij komt kijken.

SZF-directie

Om de vragen en de problemen tegen het licht te houden werd de SZF-directie vertegenwoordigd door Jane Harkisoen en Radjesh Radjkoemar benaderd om een mening te geven over het onderwerp.

Publieke opinie

De publiek opinie werd voorgehouden aan de directeuren: “Dat Suriname in een moeilijk parket zit en er onvoldoende financiële middelen voorhanden zijn om de Stichting Staatsziekenfonds van de aandoeningen waaraan hij lijdt te herstellen, staat buiten kijf. Maar. geld is lang niet het enige gebrek van de verzekeraar.”  

Aangeboren afwijkingen

“Stichting Ziekenfonds (sinds 1981) heeft aangeboren afwijkingen die de bedrijfsmatige ontwikkeling van de onderneming, de grootste verzekeraar (driekwart van de bevolking is bij SZF aangesloten) in de weg staan.”

Politiekinstrument

“Het fonds is geesteskind van politici die tijdens campagnes rond de onafhankelijkheid de sympathie van het volk voor zich hebben gewonnen. Zo werd de SZF een politiek instrument om aanhang te kweken, stemmen te winnen en macht te consolideren. De bedrijfsmatigheid, professionaliteit en efficiëntie van de instelling komt op de zoveelste plaats.”

15 directeuren

“Het bij elke regeringswisseling vervangen van de SZF-directie is historisch gegroeid. De directie en staf zijn onder het mom van veranderde beleidsinzichten meer dan 15 keer vervangen. Het is vaker voorgekomen, dat directies binnen één regeerperiode meerdere keren werden gesubstitueerd.”

Bedrijfsvoering

“Steeds weer andere beleidsinzichten, directeuren en stafleden, elk met een eigen en/of een partijpolitieke agenda dwarsbomen de bedrijfsvoering, de continuïteit, groei en verbetering van het Staatsziekenfonds. Voortdurend nieuwe partij geallieerden in de plaats van de andere stellen heeft ertoe bijgedragen dat het SZF tot nu toe niet is uitgegroeid tot een solide verzekeraar.”

Kwakkelend 

“SZF kent een onstuimige geschiedenis binnen woelige politieke tijden. stakingen, rechtszaken, financiële wanklanken, oneigenlijke handelingen hebben de maatschappelijke stand van de stichting ondermijnd.”

Vertrouwelingen

Bij het aantreden van de regering Santokhi werd herstructurering, verandering en verbetering van het Staatsziekenfonds aangekondigd. Te beginnen met een nieuw directieteam en Raad van Toezicht, bemenst door vertrouwelingen.

Op de goede weg

SZF-directielid Radjesh Radjkoemar: “President Santokhi heeft opdracht gegeven om de instelling in belang van de gezondheidszorg efficiënt te maken. Er wordt systematisch gewerkt aan verbetering. Wij zijn op de goede weg.”

Zwakke schakels

Volgens Radjkoemar is het Staatsziekenfonds een schakel binnen de gezondheidszorg. Het ministerie van Volksgezondheid, het Ministerie van Sociale Zaken, het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname, ziekenhuizen, apotheken, medici, andere instanties en instellingen maken deel uit van de gezondheidsketen.  De ketting is net zo sterk als de zwakste schakel.

Correcte behandeling

“SZF is een verzekeraar, behandelt geen patiënten, is niet belast met de medicijnen, voorziening is geen Sociale Zaken. Het kan SZF niet verweten worden, dat ketenpartners worstelen met eigen en nationale problemen. Wij willen dat onze verzekerden op een correcte manier behandeld worden.”

Toetsing

“Bazo kaarten werden willekeurig afgegeven. De regering is bezig het bestand op te schonen. Het SZF bepaalt niet wie in aanmerking komt voor bijvoorbeeld een Bazoverzekering. De inkomenstoetsen liggen bij Sociale Zaken. Het SZF is ook niet verantwoordelijk voor het ziekenhuisgebeuren en onvolmaaktheden bij de overige ketenpartners Dat zijn zaken van het ziekenhuis en het ministerie van Volksgezondheid.”

HD

error: Kopiëren mag niet!