Regering positief gestemd over sluiten herschikkingsdeal met China, maar overleg verloopt moeizaam

Na het Staff Level Agreement (SLA) met het Internationaal Monetair Fonds (IMF), het principeakkoord met de Oppenheimer bondholders en de herschikking met India, is de schuld met de Volksrepubliek China de enige die nog openstaat. “We hebben er alle vertrouwen in dat het ook met China gaat lukken”, zegt minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning in gesprek met de Communicatie Dienst Suriname. Het bedrag dat aan China terugbetaald moet worden is US$ 537 miljoen.

De bewindsman geeft aan dat Suriname in goed overleg is met China. In de dialoog speelt het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) een belangrijke rol, terwijl er ook op het hoogste (politieke) niveau pogingen zijn ondernomen om de gesprekken vlot te trekken.

Zo was president Chandrikapersad Santokhi voornemens om vorig jaar in november de Chinese president Xi Jinping te ontmoeten tijdens de G-20-top op Bali, Indonesië. In de plaats van het staatshoofd reisde BIBIS-minister Albert Ramdin af.

De regering heeft intussen een ondersteunende brief van China ontvangen. “Hoewel het nog niet het commitment is dat we graag zouden willen hebben, denk ik dat China met ons mee gaat denken om deze kwestie opgelost te krijgen”, aldus minister Raghoebarsing.

error: Kopiëren mag niet!