Padie inzaai verloopt redelijk vlot

De padie inzaai in het rijstdistrict Nickerie is nu in volle gang en verloopt zonder noemenswaardige problemen. Geen overmatige neerslag en goed waterbeheer zorgen ervoor, dat boeren niet geconfronteerd zijn met overtollig irrigatiewater. Op dit moment wordt overtollig irrigatiewater uit de Naniezwamp via de Nanikreek afgevoerd richting de Corantijnrivier.  Indien dit niet gebeurd loopt de Nanizwamp over, met als gevolg dat padie arealen overstroomd raken. De padie inzaai in de westelijke polders, vanaf Henar naar westelijke richting toe tot Corantijnstrand, verloopt gestaag. Vernomen wordt dat in de westelijke polders reeds voor 70 procent is ingezaaid. 

In de oostelijke polders echter, met name de arealen gelegen aan de rechteroever van de Nickerierivier, heeft de aanvoer van irrigatiewater ten behoeve van de inzaai stagnatie opgelopen. Dit komt, omdat één van de drie pompen van het pompgemaal te Wageningen, welke niet lang geleden was geïnstalleerd en in gebruik is genomen, met een technisch probleem kampt. In de voorbije week hebben boeren zelf water moeten pompen om hun padieareaalen te bevloeien. Voor hun brengt dit extra kosten met zich mee. 

Pompgemaal Wageningen

Vernomen wordt dat de pas geïnstalleerde pomp van het pompgemaal Wageningen een probleem heeft met het elektrisch paneel. Als voorlopige oplossing is tijdelijk een hulppomp ingezet. Het gaat hier om de pomp die bij de woongemeenschap Wageningen was geplaatst en die zorg draagt voor de ontwatering van het woongebied. Deze pomp wordt nu tijdelijk ingezet bij het pompgemaal, om zodoende ervoor te zorgen dat boeren in de oostelijke polders toch over irrigatiewater kan beschikken. 

Ondertussen zou met spoed een nieuw elektrisch paneel zijn besteld uit het buitenland. Zo gauw dit onderdeel van de pomp is gearriveerd, zal deze worden geïnstalleerd, waardoor er weer water gepompt kan worden ten behoeve padie arealen aan de rechteroever van de Nickerierivier.

De installatie van de twee resterende pompen van het pompgemaal Wageningen kan nog niet plaatsvinden, omdat de aannemer nog betaald moet worden voor verrichte werkzaamheden aan de eerste pomp. De bedoeling is, dat in de eerste helft van volgend jaar alle drie pompen van het pompgemaal te Wageningen in bedrijf moeten zijn. Wanneer dat een feit zal zijn, zal een areaal van circa 15.000 hectare kunnen worden bevloeid ten behoeve van de inzaai van padi. Per jaar zou dit neerkomen op 30.000 hectare die extra ingezaaid zal worden. De padieproductie hieruit verkregen zou circa USD 100 miljoen opbrengen.

SS

(Foto: Eén van de pas geïnstalleerde pompen bij het pompgemaal Wageningen kampt met een technisch probleem. Dit probleem komt erg ongelegen  voor boeren die nu bezig zijn met de inzaai van padie. Het pompgemaal Wageningen draagt zorg voor de aanvoer van irrigatiewater naar rijstpolders gelegen aan de rechteroever van de Nickerierivier.)

error: Kopiëren mag niet!