“Herschikken vergt veel tijd en het legt veel beslag op jouw intellectuele capaciteit”, aldus minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning, die met de Administrateur Generaal van het Bureau voor de Staatsschuld, Malty Dwarkasing, in gesprek met de Communicatie Dienst Suriname een beeld schept van het schuldenvraagstuk en schuldenherschikking. Hiervoor moeten soms internationale bureaus en advocaten ingehuurd worden. “Dit kost heel veel geld, los van de druk op de eigen begroting”, aldus de bewindsman. De lessen die hieruit geleerd worden, zijn volgens hem, dat Suriname niet nog een keer in deze situatie gebracht moet worden.
Te veel schulden achter elkaar genomen
De bewindsman merkt op dat er veel te veel schulden achter elkaar zijn genomen, zonder dat er goed is nagedacht hoe die terug te betalen. Middels herschikking probeert Suriname volgens mevrouw Dwarkasing én de schulden in een rustig tempo terug te betalen én de continuïteit in het land overeind te houden. “Het gaat niet makkelijk want al die schulden drukken op de begroting van het land”, aldus minister Raghoebarsing, die eraan toevoegt, dat indien de situatie onaangeroerd was gelaten het veel moeilijker zou zijn dan thans het geval is.
Hij benadrukt dat Suriname een betrouwbare partner wil blijven wanneer het gaat om terugbetalen, maar niet zodanig dat er geen ruimte is om bevolking tegemoet te komen.
Naast de onderhandelingen met buitenlandse crediteuren wordt er ook gesproken met de binnenlandse schuldeisers.
Kredieten gaan terug tot zelfs 2001
Minister Raghoebarsing zegt dat er heel wat schulden zijn, die in het verleden niet voldeden aan de definitie van staatsschuld, maar wel terugbetaald moeten worden. Het gaat ook om kredieten die teruggaan van 2019 tot zelfs 2001. Hierin zit onder meer de SRD 350 miljoen aan brandstofsubsidie, achterstallige schulden aan leveranciers en aannemers. Voor 2023 is er tot op heden SRD 700 miljoen aan achterstallige schulden betaald, hier bovenop komt voor de rest van het jaar nog een bedrag van SRD 1 miljard aan aflossingen.