De Surinamer is zich nog mogelijk niet bewust van de risico’s en gevaren van global warming, omdat er nog steeds een kloof is wat betreft informatiebronnen en digitale toegang, die veroorzaakt wordt door armoede, gebrek aan educatieve en technologische middelen, ongelijkheid en andere territoriale barrières.
Het Surinaamse stadslandschap en het landelijke gebied zijn ook veruit de meest ongereserveerde omgevingen op het continent, waardoor veel mensen geen toegang tot betrouwbare informatie hebben over de effecten van klimaatverandering of wat er gedaan kan worden om het te verminderen.
Er moeten daarom veel meer initiatieven worden ondernomen om de kennis en vaardigheden van de Surinamers te verbeteren om hen bewust te maken van globale opwarming.
Klimaatverandering wordt – in beperkte mate – onderwezen op scholen. Maar, het is helaas nog steeds niet voldoende aanwezig in het curriculum.
Oorzaken hiervan kunnen zijn dat er te weinig goed opgeleide leraren en onderzoekers in dat vakgebied zijn, dat er minder middelen beschikbaar zijn voor het geven van lessen en het vergaren van informatie, of mogelijk onvoldoende steun van de nationale overheid.
Zorg voor veel landen
De opwarming van de aarde is een grote zorg voor veel landen over de hele wereld, vooral die met grote bossen en natuurreservaten.
Suriname is een van de landen die sterk wordt getroffen door de opwarming van de aarde. Als onderdeel van het Amazone-regenwoud herbergt Suriname enkele van de meest diverse ecosystemen ter wereld, waardoor het een belangrijk gebied is om te beschermen.
De effecten van de opwarming van de aarde op Suriname zijn talrijk, en enkele van de belangrijkste zijn stijgende temperaturen, meer neerslag en stijging van de zeespiegel.
Verlies aan biodiversiteit
Deze veranderingen hebben geleid tot veranderingen in planten- en diersoorten, waarvan sommige uitsterven als gevolg van de opwarming van de aarde. Bovendien kan dit verlies aan biodiversiteit een negatieve impact hebben op de bevolking van Suriname, die afhankelijk is van de bossen voor voedsel.
De toegenomen overstromingen, en andere toenemende natuurverschijnselen (zware regen- en onweersbuien) beschadigen de infrastructuur van het land.
Een ander effect van de wereldwijde opwarming van de aarde op Suriname is de toenemende frequentie van natuurrampen. Naarmate het klimaat verandert, zullen natuurrampen zoals overstromingen, aardverschuivingen frequenter en ernstiger worden.
Stijging zeespiegel
Ten slotte zorgt de opwarming van de aarde voor een stijging van de zeespiegel, wat de kustlijnen van Suriname en andere laaggelegen landen bedreigt. Dit leidt tot kusterosie, meer stormvloeden en overstromingen langs de kustlijnen van Suriname, wat verwoestende gevolgen kan hebben voor de lokale gemeenschappen.
Serieus issue
Kortom, ook Suriname ontkomt niet aan de gevolgen van opwarming van de aarde, klimaatverandering. Maar, dat besef lijkt nog niet tot iedereen te zijn doorgedrongen en dat is een serieus issue waar zeker verandering in moet worden aangebracht.