De voormalige Italiaanse premier en mediamagnaat Silvio Berlusconi is overleden
DOOR PHIL BAINBRIDGE

12 juni 2023 – De kleurrijke en controversiële voormalige Italiaanse premier en mediamagnaat Silvio Berlusconi is op 86-jarige leeftijd overleden in Milaan.

G
Berlusconi maakte naam als nachtclub- en cruiseschipzanger terwijl hij rechten studeerde in de jaren vijftig en begin jaren zestig, en toonde al snel zijn vermogen om geld te verdienen. Hij studeerde af in 1961 en richtte een bouwbedrijf op dat zijn eerste fortuin verdiende dankzij de naoorlogse hausse in residentieel vastgoed in Italië.

Hij richtte een lokaal kabeltelevisiebedrijf op voor zijn eigendommen, dat uitgroeide tot de grootste omroeporganisatie van Italië, Mediaset, en via de houdstermaatschappij Fininvest verwierf hij ook de Italiaanse uitgeverij Mondadori, de krant Il Giornale en zijn geboorteplaats voetbalclub AC Milan, die hij van een faillissement redde. in 1986. Van 1998-2007 was AC Milan misschien wel de meest succesvolle voetbalclub ter wereld. Hij speelde in acht Champions League-finales en won er vier.

In 1993 richtte Berlusconi de rechts-populistische partij Forza Italia op, nadat een omkopingsschandaal de centrumrechtse christen-democraten onherroepelijk had beschadigd en er een gat was ontstaan voor een rechts alternatief. Hij won zijn eerste algemene verkiezingen in 1994 en vormde een coalitie met de rechtse National Alliance en Northern League, maar de coalitie viel al na zeven maanden uiteen en in 1996 waren ze uit hun ambt.

Hij kwam in 2001 weer aan de macht, in wat de langst zittende naoorlogse regering van Italië zou worden. In 2006, nadat hij voor de tweede keer een verkiezing had verloren van de linkse Romano Prodi, werd hij beschuldigd van fraude en verduistering met betrekking tot Mediaset, hoewel hij zijn proces vermeed.

Berlusconi won in 2008 een derde ambtstermijn als premier onder de vlag van de kortstondige partij People of Freedom (PDL), maar er begonnen berichten te komen over bunga bunga-seksfeesten in zijn privévilla met minderjarige prostituees. Toen de steun begon weg te glippen en de juridische bedreigingen toenamen, was het de schuldencrisis in de eurozone die het einde bespoedigde en hij werd gedwongen af te treden toen hij zijn parlementaire meerderheid verloor.

Ondanks veroordelingen voor belastingfraude en het betalen voor seks met een minderjarige – die later werd vernietigd – werd hij door een Italiaanse rechtbank gerehabiliteerd verklaard en won hij een zetel in het Europees parlement voordat hij in Italië weer aan de macht kwam als onderdeel van de coalitie onder leiding van Giorgia Melloni’s Broeders van Italië anno 2022.

Sinds hij in 2020 Covid opliep, had hij herhaaldelijk gezondheidscomplicaties ondervonden en leed hij aan een zeldzame vorm van bloedkanker.

error: Kopiëren mag niet!