Het Platform Rijstsector bestond op 23 april 1 jaar. Het was een jaar van vele uitdagingen en het leren vertrouwen van elkaar als stakeholders in het platform. Vele plenaire vergaderingen alsook overleg in kleiner verband met het dagelijks bestuur, hebben geresulteerd in uitvoering van meer dan 25% van de actiepunten vervat in het werkplan 2022-2023: “Een Nieuwe Aanpak”, waarvan een aantal reeds afgerond zijn.
Het platform heeft zich het afgelopen jaar onder andere gebogen over het oplossen van de problematiek betreffende de grondpapieren van de rijstboeren, het voeren van overleg met de veiligheidsdienst inzake het veiligstellen van exportladingen rijst, infrastructurele en ontwaterings werken, het vechten voor het nul procent tarief op invoerrechten ten behoeve van input voor de agrarische sector en btw, de zaaizaadproblematiek, voorlichting alsook de roep naar gunstigere financieringsmogelijken. Maar, er is nog veel werk te verzetten.
Voorzitter van het platform, de heer Soedeshchand Jairam, heeft op vrijdag 9 juni de eerste plenaire vergadering gehouden in de nieuwe zittingsperiode van 2 jaar. Het streven is om aan het eind van 2023 alle kort en middenlang termijn actiepunten te hebben gerealiseerd, waarna in januari 2024 een start zal worden gemaakt met de lange termijn actiepunten.
Tijdens deze vergadering was, op uitnodiging, ook de Nationale Ontwikkelings Bank (NOB) aanwezig die een presentatie heeft gegeven over diverse financieringsmogelijkheden in het bijzonder het Productie Krediet Fonds (PKF).
Het platform heeft haar kracht op diverse cruciale momenten in het afgelopen jaar bewezen en zal zich nog meer inzetten om inderdaad de ketenbenadering, waarvoor zij is geïnstalleerd, als drijfveer te hebben omdat alleen op deze manier een win-win situatie voor alle betrokken schakels kan worden bereikt.
De “Nieuwe Aanpak” heeft resultaten opgeleverd.
Gefeliciteerd Platform Rijstsector!
Platform Rjstsector