NDP-fractieleider Parmessar: “De tijd dringt met betrekking tot wijziging Kiesregeling”

De tijd dringt met betrekking tot de wijzigingen van de Kiesregeling. De fractie van de NDP dringt erop aan, dat nog voordat de periode van reces in september begint, het parlement de verschillende modellen kiesregeling intern moet hebben bediscussieerd om zodoende te komen tot een wetsvoorstel. Zoals bij elk wetsontwerp wordt er vervolgens een commissie van rapporteurs samengesteld, die het wetsvoorstel moet voorbereiden voor openbare behandeling. Onderdeel van die voorbereidingen is het houden van hearings met maatschappelijke en functionele groepen in de samenleving.

NDP-fractieleider Rabin Parmessar zegt desgevraagd, dat uiterlijk anderhalf jaar voor de te houden algemene verkiezingen, die uiterlijk 25 mei 2025 moeten plaatsvinden, het duidelijk moet zijn welk model kiesregeling het definitief wordt. Daarnaast moeten ook nog veel voorbereidingen worden getroffen om de stembusgang vlot te doen verlopen. Zo zou bijvoorbeeld volgens de huidige kiesregeling nu reeds de kwestie van woonplaats van kandidaten voor de diverse volksvertegenwoordigende organen moeten zijn aangegeven. Ook de voorbereidingen voor logistieke zaken zoals stembuslocaties van vooral het verre binnenland zouden nu al moeten zijn begonnen.

Bij de vorige verkiezingen is volgens Parmessar namelijk gebleken, dat de opkomst in het verre binnenland, waaronder in Zuid-Suriname, laag was. Dit komt, omdat stembuslocaties te ver van de woonplekken van de mensen lagen. Ook de opschoning van het kiezersbestand van CBB (Centraal Bureau Burgerzaken) is een issue waar volgens de NDP-fractieleider goed naar gekeken worden.

Niet voortvarend genoeg

Vorig jaar in augustus heeft het Constitutioneel Hof (CH) naar aanleiding van een verzoekschrift van de juriste Serene Muntslag-Essed de kiesregeling getoetst aan de Grondwet en internationale verdragen. Na toetsing heeft het CH de uitslag van de laatst gehouden verkiezingen onverbindend verklaard. Het besluit van het CH komt erop neer, dat de huidige kiesregeling in strijd is met de Grondwet en het Internationaal Verdrag voor Burger en Politieke Rechten.

Parmessar is van oordeel, dat de regering niet met genoeg voortvarendheid werkt aan de wijziging van de kiesregeling. Tot nu toe is er nog geen concreet voorstel op tafel gelegd. Een studiegroep onder leiding van de jurist Hans Lam A Po buigt zich nu over een aangepast kiesstelsel.

Politieke partijen vertegenwoordigd in het parlement zijn ook bezig geweest zich te buigen over het vraagstuk. Tijdens de recente academische week heeft het parlement zijn de verschillende modellen kiesregeling gespresenteerd. Assembleevoorzitter Marinus Bee heeft alle fracties in het parlement gevraagd hun voorstellen schriftelijk aan hem te doen toekomen. Een team van juridische deskundigen zal zich daarover buigen, waarna het parlement intern de zaak gaat bediscussiëren.   

Parmessar zegt niet eraan te willen denken dat de verkiezingen die uiterlijk 25 mei 2025 moeten worden gehouden zullen worden uitgesteld, zoals enkele geluiden uit de samenleving dat willen doen geloven. “De NDP zal hemel en aarde bewegen opdat zulks niet gebeurt”, aldus fractieleider Parmessar. Hij zegt dat het belangrijk is dat tijdig en in goed overleg met elkaar de nodige wettelijke regelingen worden getroffen.

SS

error: Kopiëren mag niet!