De NAVO houdt de grootste luchtoefeningen om Rusland af te schrikken
DOOR JORDI BOU

12 juni 2023 – 23 juni 2023 – Duitsland zal gastheer zijn van de grootste NAVO-luchtmachtoorlog ooit in de geschiedenis van de alliantie, ontworpen om te bewijzen hoe snel het kan reageren op mogelijke Russische agressie tegen een van zijn leden.

De Air Defender-oefening duurt 10 dagen en er zijn tot 10.000 troepen en 250 vliegtuigen uit 23 NAVO-lidstaten bij betrokken. Zweden, dat zich heeft aangemeld om lid te worden van de westerse militaire alliantie, zal ook deelnemen, samen met Japan.

De operatie zal worden uitgevoerd vanuit verschillende hubs in heel Duitsland, waarbij het land centraal staat in zijn streven om een prominentere rol te spelen in de Europese veiligheid. Het zal vliegtuigen omvatten, waaronder F-35, Eurofighter, Tornado en Gripen jets, evenals Reaper-drones, helikopters, vrachtvliegtuigen en tankers.

Grote delen van het luchtruim zullen tijdens de oefening worden afgesloten voor burgerluchtvaartuigen. Ze zullen elk enkele uren per dag worden afgesloten of zwaar beperkt voor civiel verkeer. De oefening komt terwijl het in Europa drukker is dan ooit tevoren sinds 2019, vóór de Covid-pandemie.

error: Kopiëren mag niet!